Albert Goldstein - Sinovi : pogled na suvremenu crnogorsku prozu

Sinovi : pogled na suvremenu crnogorsku prozu
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost
Izdavač Izdanja Antibarbarus
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532490176
ISBN10 9532490175
Godina 2006
Broj stranica 195
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 30,00 Kn Kupi

Zbirka izabranih pripovjetki suvremene crnogorske proze u kojoj su okupljeni pisci generacije koju se često naziva «djecom cvijeća» crnogorske literature - generacije za koju je karakteristično da u svojim prozama iščitava prije svega, vlastito vrijeme - odnosno Crnu Goru na bespućima postkomunizma i njezinu sveopću dekadenciju. Tu generaciju čine pisci okupljeni u ovoj zbirci: Balša Brković, Dragan Radulović, Aleksandar Bečanović, Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić i dr.

Riječ je o izvanrednoj generaciji ne samo pisaca već književnih kritičara i teoretičara, novinara, publicista, filozofa. To je atipična generacija u crnogorskom književnom i intelektualnom iskustvu 20. stoljeća. Prva generacija koja je bez oklijevanja izašla ispod starateljstva - književnog i svakog drugog - svojih “očeva”, sa osobnim stavom i sa nekonformističkim odnosom prema stvarnosti.

To je i prva generacija crnogorskih pisaca i stvaratelja koja je svoj ukupan angažman otpočela i vezala za Crnu Goru i promovirala identitet crnogorskog postmodernističkog duha. Pomalo anarhična, ali za crnogorsku autoritarnost neophodna. Sa ovom generacijom, uz logistiku starije generacije, crnogorska književnost je iz, uglavnom, autsajderske pozicije, prešla u konkurentski odnos. U crnogorsku literaturu je unesen veći stupanj intelektualnosti, kompetentnosti, teoretičnosti. Tek tih devedesetih godina raskinulo se sa kolonijalnim duhom. Istovremeno, riječ je o generaciji koja je dugo ostala van izdavačke potpore državnih institucija.

Ova generacija pisaca (u čemu nisu, naravno, zaostali ni pisci starije generacije) beskompromisno je govorila (i govori) o zločinima, klerofašizmu, krvavom kiču, popularizmu i pošastima našeg vremena. Konačno, radi se o generaciji koja je imala intelektualne i moralne hrabrosti da kaže Crnogorcima (dakle svojim očevima, a i ne samo njima) da su kukavice. Imajući, svakako, u vidu ovovremeno, odnosno, prošlovjekovno crnogorsko iskustvo.
Borislav Jovanović

“Ovo izdanje nema namjeru biti ni antologija, niti pregled: ono je uistinu tek moj osobni izbor. Želim da ovo izdanje bude svojevrsna preporuka drugim izdavačima i urednicima (prvenstveno stranim, jer je u Hrvatskoj dio autora već poznat) te sam stoga s kolegijalnom odgovornošću uvrstio samo one autore koje bih i sam bez ikakve dvojbe i zadrške rado objavljivao”.
Urednik (Albert Goldstein)