Rupi Kaur - Mlijeko i med

Mlijeko i med
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost
Izdavač Stilus knjiga
Prevoditelj Ira Martinović
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789538183065
ISBN10 9538183061
Godina 2017
Broj stranica 208
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 12,50 € Kupi

Zbirka se sastoji od prozno-poetskih zapisa podijeljenih u četiri cjeline praćene autorskim crtežima, a svaka od njih progovara o drugoj vrsti boli, o drugim odnosima i o njihovom liječenju.

U prvoj cjelini naziva “Bol” osvrće se na goruće teme silovanja i traume koje to ostavlja na žrtvi, mahom ženi, a jednako tako propitkuje i odgoj koji dovodi do toga. Šalje snažnu odgojnu poruku svim roditeljima koji smatraju da bi njihove kćeri trebale uvijek biti dame i uvijek šutjeti, čime gube svoj glas i postaju uvjerene da je situacija u kojoj su se našle sasvim uobičajena i prihvatljiva za ženu.

Druga cjelina nazvana “Ljubav” analizira ljubav partnera, ali i ono najvažnije – ljubav žene prema samoj sebi i vlastitom tijelu. Da je odnos koji žena ima sama sa sobom ujedno i najvažniji koji će imati tijekom cijelog života, pokazuje se i u trećoj cjelini zbirke “Slom”. Stečeno samopouzdanje pomoći će i tijekom nošenja s emocionalnim problemima, ali i naučiti ženu da pogrešni muškarac nije vrijedan njezinih suza.

U posljednjoj cjelini “Lijek” lirski subjekt prihvaća bol kao dio života, prihvaća samu sebe sa svim svojim manama i vrlinama te ponovno slavi snagu žene i važnost prihvaćanja vlastitog tijela, kao i poštovanja toga od strane partnera. Najvažnije što ističe jest da žena nije nepotpuna ako nije pronašla partnera, kako nam to društvo uporno želi prikazati, što je posebno vidljivo u ovim stihovima: bila si zmaj davno prije / nego što je naišao on i obavijestio te / da možeš letjeti / bit ćeš zmaj / i dugo nakon što on ode.