Alex Garland - Koma

Koma
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost
Izdavač Celeber
Prevoditelj Vladimir Cvetković Sever
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536825523
ISBN10 953682552X
Godina 2005
Broj stranica 154
Format 23 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 30,00 Kn Kupi

Alex Garland jedno je od najznačajnijih imena poleta nove britanske književnosti. Dosad je objavio tri romana – "Žal" (Celeber, 1998.), "Teserakt" (Celeber, 2000.) i "Koma" (Celeber, 2005.). Mnogi već danas prihvaćaju mišljenje J. G. Ballarda koji je Garlanda nazvao novim Grahamom Greenom, a Nick Hornby ga naziva kultnim klasikom. 

U središtu najnovijeg romana izuzetno popularnog pisca Generacije X jest mladić Carl koji se budi pošto je pao u komu (ili nije?) kad ga je, dok se vraćao doma posljednjim vlakom, napalo londonsko podzemlje. Sada se pokušava ponovno vratiti u život. Njegova razmišljanja lete poput sna između bolničkog kreveta i maglovitih i nejasnih raznih mjesta – njegovog stana, prijateljeve kuće, prodavaonice ploča, knjižare, njegove rodne kuće, svetišta – pozorno ispitujući i istražujući nejasnoću sjećanja na prošlost i pitanja o budućnosti, bez odgovora. 

Roman je prožet kafkijanskom dvosmislenošću i nejasnoćom – je li pripovjedač budan ili sanja? Jesu li počeci užasa i strahova s kojima se suočava samo u njegovoj glavi? Je li ikad izašao iz kome? Postoji li razlika između nas i naše mašte? – a Garlandov slikovit govor i rečenica sa skrivenim značenjem više sliči vježbi nego pravom istraživanju.

Četrdeset slika autorovog oca Nicholasa Garlanda, umjetnika i crtača političkih karikatura, urezanih u drvetu, odličan su i funkcionalan dodatak knjizi.