Witi Ihimaera - Jahačica kitova

Jahačica kitova
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Tina Antonini
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532202038
ISBN10 953220203X
Godina 2004
Broj stranica 231
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Osmogodišnja Kahu pripadnica je maorskog plemena iz Whangare na Novom Zelandu, koje vuče potomstvo od legendarnog Kahutia Te Rangi, Jahača kitova, koji je na leđima kita doplovio do Novog Zelanda. Od vremena Kahutie, poglavica plemena uvijek je bio muškarac, jer prema maorskom vjerovanju žena ne može ispuniti sve obveze jednog poglavice.
No, Kahuin pradjed, potomak maorskog poglavice, u svojoj lozi nema muškog nasljednika pa će titula poglavice nakon njegove smrti prijeći u ženske, odnosno Kahuine ruke. l dok se njezin pradjed teško miri s tom činjenicom, Kahuina prabaka s ljubavlju se brine o njoj iskreno vjerujući u skrivene darove čudnovatih moći koji se prenose još od prapoglavice, jahača kitova. Kahuini talenti pokazat će se stvarnima kada se stotine kitova nasuče na obalu ugrožavajući njihovo pleme, a mala Kahu spozna svoje umijeće komuniciranja s tim predivnim stvorenjima.
Jahačica kitova priča je satkana od predivnih mitoloških i kulturalnih crtica, a autor knjige, i sam pripadnik plemena Maora, nadopunio je knjigu rječnikom maorskih izraza. Prema knjizi, koju je na hrvatski prevela Tina Antonini, 2003. godine snimljen je film jahačica kitova, a glavna glumica je za ulogu djevojčice Kahu nominirana za Oscara. Ilustraciju na naslovnici knjige izradio je Igor Kordej.