JOSIP BALOBAN - U potrazi za identitetom : komparativna studija vrednota: Hrvatska i Europa

U potrazi za identitetom : komparativna studija vrednota: Hrvatska i Europa
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Znanstvena fantastika
Izdavač Golden marketing - Tehnička knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532122329
ISBN10 953212232X
Godina 2005
Broj stranica 343
Format 23 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 11,28 € Kupi

Svako društvo, svaka država, religija i obitelj temelje se na određenim vrednotama. Važnost, dinamičnost, a i samu transformaciju vrednota već krajem sedamdesetih godina 20. st. dobro su uočili prof. dr. Jan Kerkhofs s Katoličkog sveučilišta u Louvenu i prof. dr. Ruud de Moor s Tilburškog sveučilišta. Njih su dvojica inicirali znanstvenoistraživački projekt European Values Study (EVS). Projekt je počeo s prvim istraživanjem 1981. među građanima deset zapadnoeuropskih zemalja. Drugo, provedeno 1990., obuhvatilo je zemlje zapadne Europe, istočne Europe, južne Europe i sjeverne Amerike. U trećem komparativnom istraživanju iz 1999/2000. sudjelovale su 32 europske zemlje, a prvi put uključila se i Hrvatska.

To je dalo mogućnost da se usporede temeljne vrednote hrvatskog naroda s vrednotama naroda u državama zapadne i istočne Europe. Istraživanje je interdisciplinarno, jer u njemu sudjeluju teolozi, sociolozi, psiholozi i politolozi. U skladu s tim istažuju se religija i moral, društvo i politika, brak i obiteljski život, uloga spolova, rad i slobodno vrijeme, seksualnost i obrazovanje. U ovoj knjizi ide se korak dalje jer se analizira hrvatska društvena zbilja u kontekstu europskog okruženja, odnosno po prvi puta se aktualiziraju neke dimenzije društvene zbilje, koje su dosad bile zanemarene u društvenim znanostima.

Ova studija ima osam poglavlja i plod je rada autora različitih znanstvenih usmjerenja. U njoj su sudjelovali: Pero Aračić, Josip Baloban, Željka Bišćan, Gordan Črpić, Goran Milas, Krunoslav Nikodem, Ivan Rimac, Ivan Štengl i Siniša Zrinščak. Započinje poglavljem "civilno društvo u nastajanju", da bi se u ostalim poglavljima ispitalo zadovoljstvo demokracijom, uloga religije u društvu, uloga žena u društvu, vrednote i uspješnost braka, važnost braka i obitelji, odnos roditelja i djece, solidarnost i pravednost, socijalna osjetljivost, obrazovanje, individualni i društveni moral, alternativno vjerovanje i slobodno vrijeme.