Robi Selan ... et al. - Trinaesti krug bezdana : zbirka hrvatske fantastike i SF-a

Trinaesti krug bezdana : zbirka hrvatske fantastike i SF-a
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Znanstvena fantastika
Izdavač SFERA - društvo za znanstvenu fantastiku
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537113292
ISBN10 9537113299
Godina 2007
Broj stranica 237
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Dragi čitatelju, nadamo se da ne patiš od triskaidekafobije, jer ovo je 13. po redu sferakonska zbirka. A u njoj je 13 priča trinaestoro autora s 13 različitih pogleda na budućnost koja nas čeka.

U pojedinim dijelovima svijeta broj se 13 smatra toliko nesretnim da ulice često nemaju kućni broj 13, hoteli nemaju 13. kat, aviokompanije nemaju sjedalo broj 13, pa čak i kod nas u nekim gradovima ne postoje autobusne linije s tim brojem. Uz nesretnu trinaesticu veže se i ime Jude Iškariota, trinaestog gosta na Kristovoj posljednjoj večeri, ali i nordijskog zloduha Lokija koji je kao trinaesti, nepozvani gost provalio u Valhallu gdje je blagovalo dvanaestoro bogova. U antičkoj mitologiji 13 se povezuje s grčkim bogom podzemlja Hadom, odnosno rimskim Plutonom, a u srednjem se vijeku vjerovalo kako se vještice uvijek sastaju u skupinama od 12, a da je trinaesti sudionik redovito sam Vrag. U jednoj se godini 13 puta javlja puni Mjesec; u tarotu se trinaesta karta zove Smrt; u Kabali ima 13 duhova zla; a čak i neuspješna misija Apollo na Mjesec nosi broj 13.

Ako bismo se povodili za zloglasnošću koju “uživa” broj 13, ova sferakonska zbirka ne bi postojala. No, broj 13 nije oduvijek i posvuda bio crna ovca među brojevima. Lunarna je godina bila podijeljena na 13 mjeseci. U starom se Egiptu broj 13 vezivao uz besmrtnost, a sumerski je zodijak imao 13 znakova. Kinezi i Sikhi broj 13 smatraju sretnim, a židovski dječaci u dobi od 13 godina postaju punopravni članovi židovske općine. Usto se procjenjuje da je svemir star nešto više od 13 milijardi godina.

Naši ovogodišnji autori kao da su i sami, poput broja 13, bili podijeljeni između dobra i zla. Dok je jedan dio priča tmuran i neumitno nas vodi u beznađe, drugi humorom pokušava prevladati očajanje. Čovječanstvo se bori s bolestima, čudovištima, sveopćim ratom, svjetskima kataklizmama i kozmičkim katastrofama. Katkad je dovoljna obična ljudska priroda da se čovječanstvo uruši samo u sebe. Tek pokoji anđeo zaštitnik, Veli Jože ili, pak, Mujo i Haso, stoje mu na raspolaganju kao zaštitnici.