Donald Malcolm - Željezna kiša

Željezna kiša
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Znanstvena fantastika
Izdavač Zagrebačka naklada
Prevoditelj Žaklina Šurković
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532520255
ISBN10 9532520252
Godina 2007
Broj stranica 143
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Bio je to dan smrti, patnje i straha za cijeli svijet. Bio je to dan Željezne kiše. dan kad su milijuni meteorita uzdrmali, oštetili i gotovo uništili planet. Bio je to sudnji dan za preživjele. Neki su se iskazali kao nesebični junaci drugi su iskoristili tragediju da postignu vlastite ciljeve. 

Ovo je priča Harryja Blackmana. On nikada za sebe ne bi rekao da je junak , no njegova je priča hrabra i govori o očajničkoj borbi za opstanak i potrazi za srećom usred ruševina.

«Morao sam uložiti silan trud samo da ostanem na istome mjestu. Vratiti se nisam mogao. Sve su zgrade bile ili srušene ili u plamenu. Odustao sam od plana dočepati se zračne luke, okrenuo sam se htjeći se vratiti istim putem. I onda sam opazio sjajnu užarenu kuglu koja se širila nebom silovitom brzinom sve dok mi nije potpuno ispunila vidik poput svjetlucavog privjeska hipnotizera. Činilo se da ide ravno na mene. Nisam se mogao pomaknuti, nisam mogao vrisnuti. Čula se bjesomučna huka, kao da tucet uragana bjesni istovremeno. Vidio sam premetanje fragmenata dok je me-teorit jurio s neba. Vriskovi su bilježili histeričan strah. Htio sam potrčati, sakriti se... Meteorit se zabio u zemlju i svijet mi je eksplodirao u lice.»

Donald Malcolm je akademik Kraljevskog astronomskog društva i član Britanskog međuplanetarnog društva. Karijeru pisca započeo je 1955. godine pišući astronomske i astronautičke članke u časopisima «Novi svjetovi», «Maglica», «Zapanjujuće» (zajednički članak s dr. A. E. Rovom) te u škotskim nacionalnim i lokalnim novinama. Od 1957. do 1964. godine u «Novim svjetovima» objavljuje znanstveno fantastične priče od kojih su neke «Nalaznici puta», «Kuća svjetlosti» i «Izvan dohvata oluje». Posljednja se nalazi u antologijskoj Penguin zbirci i u još jednoj objavljenoj u Španjolskoj. 

Donald Malcolm je jedan od trojice britanskih pisaca koji se našao pod mikroskopom Briana Aldisa u «SF vidokrugovima» 1965. godine. Njegove priče se također mogu pronaći u različitim antologijama, kao na primjer: «Izvan ovoga svijeta» i «Nova SF djela». Donald Malcolm je oženjen, živi sa ženom Ritom i njihova dva sina u Paislevju u Škotskoj.