Alessandro Baricco - Triput u zoru

Triput u zoru
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Talijanska književnost
Izdavač V.B.Z.
Prevoditelj Snježana Husić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533048420
ISBN10 9533048425
Godina 2016
Broj stranica 90
Format 21 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Triput u zoru žanrovski je fluidan prozni tekst, triptih tijesno povezan s književnikovim prethodnim romanom Mr. Gwyn, ali se ipak, kao što i sam autor ističe u uvodnom obraćanju, čita kao zasebna i zaokružena cjelina. U tri mala nokturna koja završavaju i počinju u zoru, muškarac i žena susretnu se u različitim životnim fazama u hotelskom predvorju, svaki put u jednako dramatičnim okolnostima, i otkrivaju jedno drugom.

U prvoj priči Malcolm Webster upoznaje tajanstvenu i zavodljivu ženu, u drugoj mlada žena koketira s recepcionarom pokušavajući shvatiti svoj odnos s dečkom, dok u završnom dijelu tinejdžer, mlađi Malcolm, bježi iz prljavog hotela s detektivkom nakon obiteljske nesreće.

Iako se Baricco poigrava vremenskom logikom, priče su čvrsto povezane i čine kontinuitet. Dok su u prvoj, svojevrsnom završetku slagalice, protagonisti odrasle formirane ličnosti, u drugoj i trećoj saznajemo okolnosti njihova odrastanja i što bi se dogodilo da je u nekom ključnom trenutku života naišla prava osoba, pa se prvi (gorak i bremenit) susret možda nikad ne bi ni dogodio.

Sve tri priče povezuje ideja ponovnih početaka (kao što je i sama zora) i mogućnost (ili nemogućnost) izlaza iz slijepih ulica. Triput u zoru roman je s tri naličja, originalna i zavodljiva igra privida i istine kojom je ovaj majstor riječi još jednom impresionirao čitatelje.

U ovoj Bariccovoj knjizi kao da su se slike Edwarda Hoppera pretvorile u tekstove. Autor pomiče okvire Hopperovih slika.