Francesco Piccolo - Želim biti kao drugi

Želim biti kao drugi
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Talijanska književnost
Izdavač Hena Com
Prevoditelj Ira Martinović
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532591002
ISBN10 9532591001
Godina 2015
Broj stranica 267
Format 22 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

 

Želim biti kao drugi esejističkim je dionicama prožeti roman u kojemu autor pripovijeda o vlastitome životu istodobno donoseći panoramski prikaz političkih i ekonomsko-socijalnih promjena koje je Italija od 1970t-ih pa do 2013. g. proživjela.
 Rekonstruirajući svoj životni put Francesco Piccolo piše i o široj društvenoj zajednici, sve nas podsjećajući da smo žrtve i pokusni kunići različitih, mahom nedovoljno dobro osmišljenih eksperimenata u koristoljubljem vođenim političkim kuhinjama. Autor u etapama prijeđene životne putanje registrira markacijske oznake svoga formiranja, ali osim što se fokusira na različite iskustvene odrednice od kojih se oblikuje cjelina naših bića, on ističe i razvojne etape društva kojega je neodvojivim dijelom.
 U romanu se čuveni slučaj otmice i ubojstva Alda Mora te drugi politički potresi prepliću s autorovim intimnim iskustvima, a njegove ljubavne ekstaze i razočaranja, poslovni uspjesi i gubici, osobne katarze i lomovi kontrapunktirani su humorno oslikanim sukobima i lomovima na političkoj sceni.
Želim biti kao drugi slojevit je i ambiciozan, ali i duhovit roman koji se, iako govori o Italiji, tiče i sviju nas. Roman je to koji esejistički secira, ali i prkosno ismijava, upozoravajući na zastrašujuću ispolitiziranost naših života: s politikom se budimo i s politikom liježemo, ona nam kroji sudbine i mistifikacijama puni glave, najčešće s jednim osnovnim ciljem – kako bi sadržaje naših džepova preusmjerila u nečije tuđe.