Marlene van Niekerk - Spavač u smetu

Spavač u smetu
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Svjetska književnost
Izdavač Lector d.o.o.
Prevoditelj Toni Bandov
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789535955665
ISBN10 9535955667
Godina 2019
Broj stranica 159
Format 22 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Spavač u smetu" Marlene van Niekerk jedne od najcjenjenijih južnoafričkih autorica, donosi nam zbirku od četiri tematski povezane priče u kojima se neprestano prožimaju fikcija i stvarnost.
Student kreativnog pisanja, beskućnik, fotograf i pisac naseljavaju isti mikrokozmos koji kreativno omeđuju alatima vlastite imaginacije: imitacijom, fantazijom, intervjuom, fotografijom.
Svaka od priča služi kao podij za kazivanja protagonista, društvenih autsajdera, pa autorica tako pokriva područja koja su čitatelju inače nevidljiva ili nedohvatljiva, uvlačeći ga u vrtlog paralelnih svjetova.
Usmjeravanjem čitatelja na rubne priče te na živote i osjećaje svojih aktera, van Niekerk zapravo otkriva dio svoje stvaralačke poetike i time pokušava dati odgovor na pitanje o smislu i značenju književnosti.

Priče iz ove zbirke prepune su emocija, ideja i aluzija, a svaka se doima poput magije: tužna je i divna u isti mah.



"Spavač u smetu" nije samo prva knjiga prevedena s afrikaansa u nas, nego i prva knjiga putem koje se hrvatski čitatelji mogu upoznati s višestruko nagrađivanom južnoafričkom autoricom Marlene van Niekerk, nesumnjivo jednom od najvažnijih svjetskih prozaistica na putu do Nobelove nagrade.