Edward St Aubyn - Majčino mlijeko

Majčino mlijeko
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Svjetska književnost
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Leira Harabalja
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532207538
ISBN10 9532207538
Godina 2009
Broj stranica 236
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Majčino mlijeko" posredan je nastavak uspješne trilogije o obitelji Melrose - "Some Hope" - suvremenog engleskog pisca Edwarda St Aubyna. Poznat po sklonosti ironiji i grotesknom prikazivanju života u realnosti već otpisane "više klase" i u "Majčinom mlijeku" St Aubyn bavi se obiteljskim odnosima na kojima se prelamaju promjene u socijalnoj strukturi engleskog društva.

Otac koji se iz figure "naj-tate" okreće ljubavničkom bijegu i alkoholu, majka koja ne izdržava zahtjeve "super-mame" i pada u depresiju, te nevjerojatno duhovit lik dječaka Roberta koji u maniri naivno-opakog dječjeg pripovjedača secira vlastite roditelje – temeljna je križaljka uloga u "Majčinu mlijeku".

Naizgled savršena obitelj, opterećena vidljivim padom standarda, gubljenjem obiteljske ladanjske kuće u Provansi, dobiva i drugoga sina. I tada počinje razorna destrukcija odnosa koja pokazuje nestabilnost obitelji.

Stari Freud trljao bi ruke od sreće čitajući s kojom preciznošću, ironijom i samoironijom, likovi prolaze kroz postupke analize i samoanalize, te razotkrivaju svoje ne baš najsjajnije strane.

Roman "Majčino mlijeko" bio je 2006. u užem izboru za Booker Prize.