Hans-Ulrich Wehler - Izgubljeni

Izgubljeni
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Svjetska književnost
Izdavač Hrvatsko filološko društvo
Prevoditelj Ljiljana Šarić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537067571
ISBN10 9537067572
Godina 2005
Broj stranica 122
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Neobični roman Izgubljeni ispripovijedan je u prvom licu, iz perspektive bezimena dječaka, život kojeg je, u svim detaljima i trenucima, određen činjenicom da je majka, u zbjegu na kraju Drugog svjetskog rata, u strahu od napada Rusa tutnula djetešce u ruke nepoznatoj ženi. Izgubljeno dijete postaje roditeljska posvemašnja opsesija. U traganju za njim spremni su se podvrgnuti apsurdnim i kafkijanskim birokratskim metodama testiranja. Njihov se život sastoji od majčine depresije, očeva bijega u posao i čekanja rezultata je li jedno nahoče njihov izgubljeni sin. Dok pravi sin nastoji u sebi i u domu izboriti malo prostora za sebe, u tragikomičnim situacijama spoznati zbilju, u besmislenosti potrage steći elementarnu sigurnost u vlastitu opstojnost.
To je snažna priča koja, ispripovijedana u jednom dahu – u samo dva odlomka i praktički bez dijaloga – ima snagu mita. S druge pak strane, ako se čita kao alegorija postavlja bezbrojna pitanja kako o rasapu obitelji tako i o rasapu društva, nacije, povijesti.
Njemački pisac Hans-Ulrich Treichel bio je hvaljen pjesnik i znanstvenik prije nego je objavio svoj prvi roman Izgubljeni, s kojim je dobrano uzburkao njemačku javnost ali i postao planetarno uspješan. Inače redoviti profesor na Institutu za književnost Sveučilišta u Leipzigu ima auru vrhunskog intelektualca koji je živi dokaz kako se od životnih neuspjeha može stvoriti iznimno uspješna književna karijera.