Jean-François Lyotard - Augustinova ispovijest

Augustinova ispovijest
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Svjetska književnost
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Marko Gregorić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533031576
ISBN10 9533031573
Godina 2010
Broj stranica 130
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Ovo iznimno posthumno djelo jednoga od vodećih filozofa 20. stoljeća bavi se Augustinovim "Ispovijestima", jednim od glavnih kanonskih tekstova svjetske književnosti i samom paradigmom autobiografije kao samostalne književne vrste.

Jean-François Lyotard pristupa temi vraćajući se svome začetnom fenomenološkom naukovanju, iznova artikulirajući Augustinov opažajni svijet iz pozicije imaginativno smještene unutar ispovjedaočeva svijeta, pozicije koja otkriva snažnu stjecišnu točku između osjetilnog i duhovnog, erotskog svijeta i mističnog, bića i pojave, grijeha i spasa. Lyotard otkriva same izvore fenomenologije u Augustinovoj priči, a time ukazuje i na izvore semiotike u njoj (tumačenje Augustinovih nebesa kao kože, vela, vellum).

Lyotardova interpretacija Augustina usto predstavlja i konačan pregled cjelokupna filozofijskog pothvata, filozofova duboka razmišljanja o samim temeljima filozofije. Autor u Ispovijestima nazire glavni izvor zapadne – i izrazito moderne – odredbe sebstva i njegove normativnosti, polazišnu točku svakog razmišljanja i uvjet mogućnosti svekolika iskustva. Lyotard ukazuje na bitnu ili strukturalnu istovjetnost Augustinovog “ja”, Descartesovog “cogito” i Husserlova “transcendentalnog ega”.

Lyotard ne teži pukom prefomuliranju Augustinove pozicije. Naprotiv, njegov se tekst usredotočuje na ono što smatra središnjom Augustinovom ispoviješću: na opetovano priznanje ključne neizvjesnosti s obzirom na status ispovijedane vjere; priznanje stanovite apriorne zakašnjelosti, teškoće da se ne bude od ovoga svijeta, a istodobno živi u njemu.

Nipošto ih ne smatrajući utemeljenjem narednih putovanja u dubine sebstva, Lyotard u "Ispovijestima", naprotiv, otkriva skup evokacija određenog gubitka sebe, vremenosti koja nije dana ili iznova pronađena odjednom – ili jednom zasvagda – već u kojoj se vrijeme neprestano gubi ili zaboravlja.