Richard Price - Samaritanac

Samaritanac
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Roman
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Damir Biličić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532203479
ISBN10 9532203478
Godina 2005
Broj stranica 351
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 15,50 Kn Kupi

Richard Price, majstor pretakanja beznađa i nesmiljenosti današnje Amerike u tvrdu, fascinantnu prozu, nakon četverogodišnje spisateljske stanke vraća se na ulice grada Dempsyja u New Jerseyju. Dempsey je možda fiktivan, ali neposredno je prepoznatljiv kao zrcalo stvarnosti zaboravljenih zakutaka današnje Amerike.

Zajedno s Priceom vraća se i njegov protagonist, Ray Mitchell. Ray, bivši televizijski scenarist, želi nadoknaditi propušteno u odnosu sa svojom kćeri Ruby – i pritom pomoći mjestu iz kojega je potekao, koliko već može. Iz iskrenog samaritanskog poriva, Ray počinje volontirati kao profesor kreativnog pisanja u mjesnoj srednjoj školi. Kad nakon neočekivanog, nasilnog napada Ray završi na intenzivnoj njezi s razbijenom lubanjom, njegova davnašnja prijateljica Nerese, policijska istražiteljica pred mirovinom, počinje istraživati naizgled beznačajan slučaj, otkrivajući naličje grada u kojemu živi, a možda i pozadinu naizgled naivnog Rayeva dobročinstva…

Kao izvrstan spoj socijalnog romana i napetog detektivskog krimića, Priceov prvi roman u Algoritmovu izdanju, u prijevodu Damira Biličića i popraćen ilustracijom Igora Kordeya, otkriva hrvatskim čitateljima naličje urbane američke stvarnosti, kao i jednog od njezinih istinskih pripovjednih majstora.