Richard Price - Samaritanac

Samaritanac
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Roman
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Damir Biličić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532203479
ISBN10 9532203478
Godina 2005
Broj stranica 351
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,24 € Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 0,99 € Kupi

Richard Price, majstor pretakanja beznađa i nesmiljenosti današnje Amerike u tvrdu, fascinantnu prozu, nakon četverogodišnje spisateljske stanke vraća se na ulice grada Dempsyja u New Jerseyju. Dempsey je možda fiktivan, ali neposredno je prepoznatljiv kao zrcalo stvarnosti zaboravljenih zakutaka današnje Amerike.

Zajedno s Priceom vraća se i njegov protagonist, Ray Mitchell. Ray, bivši televizijski scenarist, želi nadoknaditi propušteno u odnosu sa svojom kćeri Ruby – i pritom pomoći mjestu iz kojega je potekao, koliko već može. Iz iskrenog samaritanskog poriva, Ray počinje volontirati kao profesor kreativnog pisanja u mjesnoj srednjoj školi. Kad nakon neočekivanog, nasilnog napada Ray završi na intenzivnoj njezi s razbijenom lubanjom, njegova davnašnja prijateljica Nerese, policijska istražiteljica pred mirovinom, počinje istraživati naizgled beznačajan slučaj, otkrivajući naličje grada u kojemu živi, a možda i pozadinu naizgled naivnog Rayeva dobročinstva…

Kao izvrstan spoj socijalnog romana i napetog detektivskog krimića, Priceov prvi roman u Algoritmovu izdanju, u prijevodu Damira Biličića i popraćen ilustracijom Igora Kordeya, otkriva hrvatskim čitateljima naličje urbane američke stvarnosti, kao i jednog od njezinih istinskih pripovjednih majstora.