Panos Karnezis - Rođendanska zabava

Rođendanska zabava
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Roman
Izdavač Fraktura
Prevoditelj Biljana Romić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532661354
ISBN10 9532661352
Godina 2010
Broj stranica 262
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Panos Karnezis, pisac rođen u Grčkoj koji piše na engleskom i živi u Londonu, svjetsku je slavu stekao svojim drugim romanom "Rođendanska zabava". 

Marco Timoleon, Najbogatiji Čovjek Na Svijetu, na svome privatnom otoku priprema zabavu u povodu kćerina 25. rođendana. Na zabavu su pozvani njegova žena, biograf te mnoštvo pravih i tobožnjih prijatelja. U pozadini zabave krije se opasan plan koji pokazuje kakvu moć ostarjeli tajkun prisvaja. 

Rođen u šatoru na pružnoj trasi prema Mezopotamiji, djetinjstvo je proveo u Izmiru, gdje je i stekao prvi brod. Nakon ratnih razaranja tjeran siromaštvom zaputio se u Buenos Aires i ondje počeo zgrtati basnoslovno bogatstvo. Iz Južne Amerike otišao je u New York, tamo ljubovao s glumicama u usponu i tijekom Drugoga svjetskog rata zaradio prvi milijun zahvaljujući suradnji sa svim zaraćenim stranama. 

Iako život Marca Timoleona u brojnim detaljima neodoljivo podsjeća na onaj Aristotela Onassisa, ne samo po načinu poslovanja nego i po osobnim tragedijama poput sinove smrti, roman "Rođendanska zabava" nije kvazibiografija toga grčkog tajkuna, već briljantan opis svakog tajkuna, roman i o Grčkoj i o svijetu, s referencama na grčku mitologiju, te zabavna i oštra satira grčkoga i svjetskoga društva.