Renato Baretić - Osmi povjerenik

Osmi povjerenik
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Roman
Izdavač AGM
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531742016
ISBN10 9531742014
Godina 2003
Broj stranica 253
Format 20 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Roman nas vodi na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trečić. Na tom otoku, sličnom Cicelyju iz "Života na sjeveru", zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom: organizirati izbore i legalnu lokalnu vlast. Ali, na Trečiću je sve drukčije… 

Renato Baretić (Zagreb, 1963.) novinar, koscenarist tv-serije "Novo doba" i sastavljač pitanja za neke od najgledanijih tv-kvizova. Dosad objavio zbirku pjesama "Riječi iz džepova", a u pripremi za izlazak su mu nova knjiga poezije "Kome ćemo slati razglednice" te izbor iz novinskih tv-kolumni "Kadrovi kadra". Živi i radi u Splitu. 

"Baretićev je prozni prvijenac topla satira čiji se žalac zabada u najosjetljivija mjesta modernoga, urbanog čovjeka. S njegovim se junakom lako poistovjetiti jer smo, baš poput njega, zatočenici emotivnoga autizma, miljama udaljeni od vlastitoga srca." 
Mira Bićanić

"Osmi povjerenik je zapravo sjevernjački urnebesno tužna i južnjački beznadno smiješna autobiografska proza, priča o osmom povjereniku Baretiču, ovdje kod nas poznatijem kao Rijenatu Barijetitju Buarniju, koji je prije nekoliko godina među dalmatinske urođenike stigao sa svojim vlaškovuličanskim i kavkazvečkanskim forama, donijevši u našu konobu, u daleki, odsječeni Split, na stol sa slanim srdelama, friganim gavunima i dolce garbom - zagrebačku puricu, zagrebačko kuiš, ono i zagrebačko pivo. Vengo coj! Prosim lepo." 
Boris Dežulović 

"Moj omiljeni TV kritičar je ispričao priču o svijetu oko sebe, o tome što se zapravo događa kada premijer ne odgovara na seljulafaun (hrv. mobitel), čemu u ovoj zemlji služe zakoni, što radi obavještajno podzemlje, kako funkcioniraju objedinjene nabave, koncesije, privatizacije, koalicjje, provizije... sve u svemu, kako živimo u maloj zemlji za velike priče! Velike priče." 
Mario Ujević