Diana Rosandić - Zvjezdani kaktus

Zvjezdani kaktus
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Proza
Izdavač Društvo hrvatskih književnika, Ogranak u Rijeci
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536879700
ISBN10 9536879700
Godina 2007
Broj stranica 254
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Ova je proza napisana kao dug i zanimljiv monolog žene bogate životnim iskustvom, upućen mladoj djevojci kako bi saznala, dobrotom starice, koje pogreške nikako ne smije ponoviti na svom putu, podsjeća nas ugođajem, iako se pripovijedanje događa jedne ljetne noći, na atmosfere dugih zimskih večeri u prošlosti. 

Tad je pričanje priča bilo način da se, osim prenošenja poruka i pouke, podijeli i ljudska toplina i unutarnjom vatrom zagriju srca, dok je ona vidljiva drukčijim plamenom grijala tijela i obasjavala prostor plesom svjetla i sjenki, a pahulje poput interpunkcija od čipke lelujale pred prozorima.

Od skromnog, no zbog obiteljske okupljenosti ipak gotovo idiličnog djetinjstva, preko tragedija u mladosti i nesretnih ljubavi, do starosti obilježene druženjem s umiljatim mačkama, izgovara se životna priča jedne žene s dva imena, ispričana njezinim vlastitim riječima. Kao središte knjige, njen zračeći epicentar, priča je, kao i kod Saint-Exuperya o jednoj manje nevinoj, no jednako intenzivnoj ljubavi, čiji su tijek, prepreke i kraj vrlo zemni, no ne manje fatalni od poznate svemirske romanse bremenite simbolima.

Pah svemirske prašine u ovoj priči donio je životni poziv idealiziranog ljubavnika, koji se sasvim znanstveno no i vrlo očarano bavi zvijezdama, dok glavna junakinja u njemu tijekom dugih i prekratkih dvadeset godina, i samo u njemu, vidi središte svog osobnog svemira. Kako je to biti druga, biti ljubavnica, nevidljiva žena koja ljubi usprkos zabrani i patnji do posljednjeg daha, sve dok je ne izda snaga u trenutku susreta s istinom u tekstu Diane Rosandić iskreno je i vješto ispričano. Ispovjedna forma dopušta gospođi Ljubici - Danici, njegom glavnom liku, da ogoli do posljednjeg detalja, do zadnje suze svu gorčinu jedne paralelne, rijehom potrošene sudbine,koja više za opravdanje za svoj izbor ne može naći u obostranoj, već samo u svojoj ljubavi. (Maja Gjerek)