Enver Kazaz, Ivan Lovrenović, ur. - Rat i priče iz cijelog svijeta : Antologija nove bosanskohercegovačke pripovijetke

Rat i priče iz cijelog svijeta : Antologija nove bosanskohercegovačke pripovijetke
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Proza
Izdavač Europapress holding
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533001371
ISBN10 9533001372
Godina 2009
Broj stranica 394
Format 24 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Dvadeset i tri odabrana autora, pripadnika najmlađeg i srednjeg naraštaja bosanskohercegovačkih pisaca, u znalačkom izboru Envera Kazaza i Ivana Lovrenovića, ukazuju kako se nova književnička generacija nadovezuje na bosansku pripovjedačku tradiciju i ispisuje snažno pismo iz susjedstva, ali i iz cijelog svijeta. Posljednji rat, kao “centralni povijesni i narativni događaj”, najčešća je žarišna točka iz koje proizlaze poetički raznolike priče o ratnim užasima, iskorijenjenosti, egzilu, imigrantskim sudbinama, kulturalnom nomadizmu i apatridstvu, o identitetu koji se raspršuje u naizgled nepovezive fragmente.

Enver Kazaz je bosanskohercegovački urednik, kritičar i književni teoretičar. Ivan Lovrenović, pisac i urednik, ubraja se među najznačajnije intelektualce ovih prostora. 

Ivan Lovrenović (Zagreb 1943), romansijer, esejist, novinar. Objavio je poetsku prozu Obašašća i basanja (1975), niz romana, monografije, te tekstove za dokumentarne filmove Sto godina zemaljskog muzeja u Sarajevu (1989) i Stoljeća Bosne Srebrene (1990).