Josip Mlakić - Ponoćno sivo

Ponoćno sivo
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Proza
Izdavač VBZ
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532013757
ISBN10 953201375X
Godina 2004
Broj stranica 148
Format 20 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,07 € Kupi

Gledan sa sigurne udaljenosti - bez obzira mjerimo li je kilometrima ili godinama - rat se doima kao bogato producirani pirotehnički spektakl. Josip Mlakić već godinama se trsi uvjeriti svoje čitatelje da ispred ili iza svake zaglušujuće detonacije i jezovitog bljeska stoji niskobudžetni kammerspiel, da svaki rat zapravo i nije ništa drugo doli zbroj tisuća vrlo komornih drama. 

Također, on vrlo dobro zna da konačnim polaganjem oružja i potpisivanjem iznuđenoga mira ni jedna vojna ne može prestati. Rat traje sve dok žive protagonisti i posljednjega kammerspiela, pa i dulje: dokle god živi uspomena na njih. 

''Ponoćno sivo'' može se čitati i kao neka vrsta osjetilnoga vodiča kroz iskustvo rata, knjiga koja će vam otkriti do jučer nezamislive boje, mirise, okuse i zvukove. Premda na prvi pogled sudržan, odmjeren, pa čak i distanciran pripovjedač, Mlakić raspolaže uistinu rijetkim darom da već nakon prvih nekoliko redaka zarobi čitatelja i uroni ga u svoj svijet gotovo opipljive tjeskobe. 

Varate se ako mislite da iz Mlakićeva kozmosa možete izaći nakon što sklopite korice ove knjige. Njegovi demoni dovijeka će ostati podstanarima i u vašemu duhu.