Tonino Benacquista - Malavita

Malavita
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Proza
Izdavač Vuković & Runjić
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532861204
ISBN10 9532861203
Godina 2015
Broj stranica 305
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 90,00 Kn Kupi

Što bi se dogodilo kada bi FBI u sklopu programa zaštite svjedoka obitelj Soprano smjestio u Normandiju? Ovo je premisa zabavnog i pitkog romana Tonina Benacquiste Malavita koji je Lucu Bessonu poslužio kao inspiracija za istoimeni film sa Robertom De Nirom i Michelle Pheiffer u glavnim ulogama.

Američka porodica nastanjuje se u mjestu Cholong-sur-Avre u Normandiji. Otac Fred piše knjigu o iskrcavanju saveznika, majka Maggie volontira u lokalnoj nevladinoj udruzi, kći Belle časno nosi svoje ime dok se bez sina Warrena ništa ne može obaviti. Problem je u tome što obitelj Blake nije onakva kakvom se predstavlja jer tata Fred nije pisac već bivši šef njujorškog mafijaškog klana.

Svaki član obitelji Blakeovih ima svoju svjetlu i mračnu stranu a prilagodba na novi život ne teče uvijek glatko. Fred pronalazi staru pisaću mašinu i odlučuje pisati memoare kako bi popunio prazninu koju osjeća nakon što je napustio stari život. Kad ne piše, omakne mu se da polomi ruke lokalnom vodoinstalateru. Maggie koja i sama pati zbog preseljenja, priprema sjajan roštilj za susjede ali i njoj se “dogodi” incident prilikom kojeg spaljuje lokalni dućan u kojem su je krivo pogledali. Belle – lijepa i pametna, s nekoliko dobro koordiniranih backhanda obračunava se s nekoliko napasnih mladića, dok Warren, kojeg su školski huligani odabrali za žrtvenog jarca, pronalazi način da im se osveti i pokrene unosan posao.

Obitelj prati i vjerni pas Malavita koji će u priči odigrati malu ali ključnu ulogu. Situacija se komplicira kad im mafija uđe u trag i pošalje 10 “vojnika” da ubiju Blakeove.

U ovom romanu, Benacquista koristi svoje iskustvo sina talijanskih imigranata kako bi se našalio na račun poimanja mafije, američke kulture i francuskog snobizma. Malavita je duhovito, simpatično štivo za čitanje s pregršt aluzija na filmove i serije o mafiji, od “Obitelji Soprano” do sjajnog filma “Dobri momci” koji je režirao Martin Scorsese – producent filmske adaptacije Benacquistinog romana.