Tomislav Marijan Bilosnić - Kolac u rijeci Zrmanji

Kolac u rijeci Zrmanji
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Proza
Izdavač Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536858194
ISBN10 9536858193
Godina 2007
Broj stranica 137
Format 20 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 0,36 € Kupi
Nastavljajući se na svoje prethodne romane ("Ispovijed isuvišna čovjeka", "Tijesni prostor", "Ljubavni slučaj pisca"), autor prati sudbinu i egzistenciju pojedinca u neprobojnom oklopu grubog društvenog sustava. Radnja je smještena u Hrvatsku zaraćenu Domovinskim ratom, a predstavljena su dva lika na suprotnim stranama rata, dvije ljudske priče igrom sudbine spojene okrutnošću rata.
Kao ljudi od neona, blijedih lica stražari su odveli Zvonimira niza stubište, u podrum, u samicu.
Vodili su ga njegovi prijatelji, rođaci, dojučerašnji njegovi vojnici, baš oni koje je morao tražiti po gradskim krčmama, skrivene kod žena, ljubavnica, čekati ih da se vrate s nekog sumnjiva posla iz inozemstva, tipovi koji su uvijek tražili ili imali opravdanje za sve ono što nisu, a trebali su učiniti. Bili su od one vrste ljudi, koja uvijek kad zagusti dade petama vjetra, ali kada se sve riješi i stiša, kada dođe vrijeme podjele plijena, prve ih je čuti...
Kada su ga doveli do vrata samice, njih desetak, u čoporu, navalilo je na njega. Srce im se ispunjalo radošću dok su mu lomili kosti. Kopitali su ga kao životinje, prevršujući mjeru koje bi se znao držati profesionalni krvnik.
Slavni muž odavno više nije ni ženi ni domovini, i jedna i druga već imaju nove ljubavnike.
Sve ono što ih je izazivalo na neprijateljstva i sukobe, sad je gorjelo na zajedničkoj lomači po kojoj su netom pristigli vatrogasci počeli polijevati vodu.
Voda kao da ih je gutala više i brže od vatre. U već nabujaloj bujici, nepomična i potpuno izgorjela braća držala su se svojim kosturima kao dva crna kolca zabodena u vodu.