Alessandro Piperno - Progon

Progon
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Povijesni romani
Izdavač Naklada Oceanmore
Prevoditelj Ita Kovač
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533320199
ISBN10 9533320192
Godina 2014
Broj stranica 381
Format 22 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 13,18 € (99,30 Kn) Kupi

Rim osamdesetih, doba je Bettina Craxija, prvoga socijalističkog premijera u povijesti Republike Italije. Tema je teška, mučna, etički problematična i prepuna zamki: Leo Pontecorvo, vrstan dječji onkolog, potomak imućne židovske obitelji, živi sa suprugom Rachel i sinovima Samuelom (12) i Filippom (14) u luksuznoj vili u okolici Rima, četvrti koju nastanjuju slavna imena političkog i društvenog života prijestolnice. Idilu jednog dana dramatično prekida bombastična vijest ispaljena s TV dnevnika u vrijeme večere: Leo je optužen za napastovanje 12-godišnje djevojčice, s kojom je pak u vezi njegov stariji sin.
Počinje kalvarija bez izlaza: dok medijski napadi pljušte, Lea napuštaju obitelj, prijatelji, kolege, a on sam, premda je nedužan, ne zna se nositi s optužbama te upada u laži, poluistine i naposljetku u medijsko-pravnu zamku iz koje ga ne uspijeva izvući ni najbolji rimski odvjetnik.

 

Alessandro Piperno (Rim, 1972.) diplomirao je francusku književnost na rimskom sveučilištu Tor Vergata, gdje danas i predaje. Godine 2000. objavljuje kontroverzni kritički esej o Marcelu Proustu, Proust antiebreo (Proust antižidov). Prvi roman Con le peggiori intenzioni (S najgorim namjerama) objavljuje 2005. godine, i dobiva nagradu Viareggio i nagradu Campiello za najbolji prvi roman. Djelo izaziva polemike zbog beskompromisnog oslikavanja rimske židovske buržoazije i talijanske zlatne mladeži, a autor ga definira kao neku vrstu Portnoya, referirajući se na svoju bliskost s Philipom Rothom. Progon (Persecuzione) objavljuje 2010. godine - još provokativniji roman koji se temelji na optužbi za napastovanje i koji u Francuskoj 2011. ulazi u finale značajne nagrade Femina za najbolji strani roman. To je djelo ujedno prvi svezak diptiha Prijateljska vatra sjećanja (Il fuoco amico dei ricordi) – obiteljska saga koralnih dimenzija, iznimne narativne snage i beskompromisna pogleda na suvremenu inačicu ljudske komedije. Inseparabili (Nerazdvojni) objavljuje 2012. godine, drugi dio diptiha koji autoru donosi najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega. Drzak, duhovit, provokativan, Piperno je prije svega pasionirani promatrač stvarnosti, njenih paradoksa i njenih dvoznačnosti