Ildiko Lovas - Izlaz na Jadran : James Bond u Bačkoj

Izlaz na Jadran : James Bond u Bačkoj
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Povijesni romani
Izdavač Meandarmedia
Prevoditelj Ana Čurković ... et al.
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537355494
ISBN10 9537355497
Godina 2009
Broj stranica 242
Format 19,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,24 € Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 0,99 € Kupi

Roman "Izlaz na Jadran : James Bond u Bačkoj" počinje s izvješćem legendarnog špijuna o Jugoslaviji za vrijeme drugog svjetskog rata. On upozorava na opasnost koja prijeti ako saveznici u borbi protiv okupatora podupru Tita. No ni druga opcija – Draža Mihailović nije ništa bolja, jer osim što je potonji poznat po okrutnosti, i jedan i drugi se pogrešno odnose prema ženama.

To je prizma kroz koju spisateljica u romanu gleda svijet oko sebe pa bismo zbog toga roman mogli svrstati u žensko pismo. Roman se sastoji od mnoštva mozaika, u kojima spisateljica na svoj način traži odgovor na misao jednog drugog mađarskog pisca iz Rumunjske Árona Tamásija, o tome da smo svi na svijetu zbog toga da bismo negdje u njemu bili kod kuće.

Roman nam je zanimljiv i zbog toga što kroz njega dobivamo uvid u prilike za vrijeme raspada Jugoslavije i u rat koji je uslijedio, ali s one strane „bojišnice”, kao i događaje nakon rata. Spisateljica postavlja pitanje osobne odgovornosti za nešto što je učinjeno i u njezino ime, a da ona nije htjela niti je sudjelovala u tome, kao i pitanje identiteta.