Anchee Min - Carica Orhideja

Carica Orhideja
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Povijesni romani
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Duška Gerić Koren
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533030012
ISBN10 9533030011
Godina 2008
Broj stranica 447
Format 20,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

“Ja, zapravo, nikad nisam bila mozak koji je upravljao bilo čime.

I smiješno mi je kada ljudi govore da sam od najranije dobi željela vladati Kinom. Moj su život oblikovale sile koje su djelovale još prije nego što sam se rodila. Dinastijske su urote bile stare, a muškarci i žene zahvaćeni su koljačkim suparništvom davno prije nego što sam ja ušla u Zabranjeni grad i postala priležnicom. Moja dinastija, Ch'ing, bila je osuđena na propast otkako smo izgubili opijumski rat protiv Velike Britanije i njezinih saveznika. Moj je svijet bio gorko mjesto obreda u kojemu sam jedinu privatnost imala u svojoj glavi. Nije bilo dana kada se nisam osjećala kao miš koji je izbjegao još jednu klopku. Pola stoljeća sudjelovala sam u pomno razrađenim dvorskim obredima. Ja sam poput slike u Carskoj galeriji portreta. Kada sjedim na prijestolju ogledam ljupko, vedro i smireno.

Preda mnom je zastor od gaze - proziran zaslon koji simbolično odvaja ženu od muškarca. Čuvam se pokuda, slušam, ali malo govorim. Budući da sam dobro naučila koliko su muškarci osjetljivi, jasno mi je da bi već i lukav pogled uznemirio savjetnike i ministre. Njih zastrašuje pomisao na to da bi žena mogla biti vladarica. Ljubomorni prinčevi njeguju drevne strahove od ženskoga upletanja u politiku. 
Dok su muškarci na dvoru pokušavali zadiviti jedni druge svojom pameću, ja sam svoju skrivala. Moje vladanje dvorom bila je neprekidna borba protiv ambicioznih savjetnika, pokvarenih ministara i generala koji su zapovjedali vojskama a da nikad nisu vidjeli rata. Trajalo je to više od četrdeset šest godina, Prošloga sam ljeta shvatila da sam dogorjela svijeća u hodniku bez prozora – zdravlje me napuštalo i bilo mi je jasno da su mi dani odbrojani.”
Autorica historijskih romana, Anchee Min u romanu “Carica Orhideja“ uvodi čitatelje u srce Zabranjenog grada kako bi ispričala priču o mladoj konkubini koja postaje posljednja kineska carica. Min nam predstavlja prelijepu Tsu Hsi, poznatu kao Orhideja, satkavši epsku priču o seoskoj djevojci koja se domogla moći koristeći se zavođenjem, ubojstvom i spletkama. Kada Kinu ugroze neprijatelji ona se jedina čini sposobnom suočiti se s opasnošću.
U ovoj priči čitatelje očekuje raskoš Zabranjenog grada u njegovim posljednjim danima imperijalne slave i priča i portret pokvarene a ipak neodoljive žene koja je preživjela u muškom svijetu, štoviše uspjela njime zavladati.