Nikola Kraljić - Sohi

Sohi
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Poezija
Izdavač Naklada Lukom
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536337804
ISBN10 9536337800
Godina 2009
Broj stranica 120
Format 20,5 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 1,49 € Kupi

Nova zbirka pjesama barda čakavsko-štokavske recentne poezije Nikole Kraljića sadrži 46 novih Kraljićevih pjesama, složenih u dva ciklusa, "Sohi" (sohi su ljestve koso položene nad morem s kojih se osmatra ulazi li u mrežu tunaru jato tuna)i "Lukići" (lukići je naziv za mlade tune teške između 5 i 15 kg, koje se smatra ponajboljim primjercima za jelo).

Iako već na pragu osmog desetljeća (rođen 1930.), doajen i modernizator poezije na čakavici, bard čakavsko-štokavske recentne poezije Nikola Kraljić još ne posustaje. I dok se čini da naslovi ciklusa jasno naznačuju tematski okvir novih autorovih pjesama, i opet je na djelu tako tipična Kraljićeva igra skrivača značenjima i smislovima traženim i naslućenim u jeziku.

"Kraljić s ovom knjigom još jednom postiže visoke poetsko graditeljske domete ne kidajući društvene i prirodne zakone. Stoga je stupanj lakoće pisanja (čitljivosti) izjednačen sa stupnjem iskrenosti. Pjesnik ništa ne želi liječiti i preinačiti u prirodi jer u njoj zlo naprosto ne postoji. Pjesnikova spremnost na život, iz pjesme u pjesmu, neutaživa je. Kraljić je naprosto čovjek i pjesnik spreman da živi," ističe književni kritičar Sead Begović.