Juan Manuel de Prada - Tišina na rolama

Tišina na rolama
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Španjolska književnost
Izdavač Naklada Mlinarec & Plavić
Prevoditelj Ivana Lončar
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536765232
ISBN10 9536765233
Godina 2007
Broj stranica 183
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga priča «Tišina na rolama» («El silencio de patinador») napisana je sa stilom i maštom koja graniči s virtuoznošću i nevjerojatnom vještinom u evokaciji životne atmosfere i kreaciji novih svjetova. Poput rentgenskih zraka Juan Manuel de Prada prikazuje nam skrivenu unutrašnju stranu naše realnosti. U pričama nailazimo na djecu koja su na pragu odrastanja, vječno budne adolescente, na ljude nemilosrdne na putu svoje društvene promocije, pisce koji su žrtve svoga vlastita mediokriteta, boeme itd. Sve te sudbine likova slažu se u jedan višeznačan mozaik začinjen, s jedne strane, sentimentalnim, a s druge, okrutnim, kriminalističkim proznim pismom.

Juan Manuel de Prada Blanco rođen je u Baskiji 1970. godine. Po zvanju je pravnik, no jednina profesija kojom se bavi jest književnost. Redovno surađuje u brojnim španjolskim dnevnim listovima, piše književnu kritiku i prevodi.
Na književnoj se sceni pojavio 1995. godine kontroverznom knjigom kratkih priča «Cońos» (Pičke), koja ga je – zajedno s dvjema koje su joj slijedile, zbirkom priča «El silencio de Patinador», 1995. (Tišina na rolama) i prvim romanom «Las máscaras del héroe» (obje Valdemar, 1996) – učinila najboljim piscem svoje generacije. Roman «La tempestad» (Planeta, 1997) za koji je dobio uglednu španjolsku nagradu Planeta definitivno mu je osigurao mjesto među najboljim mlađim piscima na europskoj literarnoj sceni.