Benjamin Balint - Posljednji Kafkin proces : Slučaj jedne književne ostavštine

Posljednji Kafkin proces : Slučaj jedne književne ostavštine
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Njemačka književnost
Izdavač TIM press
Prevoditelj Marko Maras
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789538075667
ISBN10 9538075668
Godina 2019
Broj stranica 272
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Posljednji Kafkin proces" uzbudljiva je priča o međunarodnom pothvatu očuvanja književne ostavštine Franza Kafke. Započinje Kafkinom posljednjom uputom najboljem prijatelju Maxu Brodu: da nakon njegove smrti uništi sve njegove preostale zapise. Ali 1924. godine, kada je Kafka umro, Brod nije imao srca spaliti neobjavljena djela čovjeka kojeg je smatrao književnim genijem, čak i svecem.

Naprotiv, Brod je život posvetio promicanju prijateljeva opusa i njegovu književnu ostavštinu spasio od zaborava i uništenja. Priča o Kafkinu zagrobnom životu sama je po sebi kafkijanska. Kad je Brod 1968. godine umro u Tel Avivu, Kafkina su glavna djela bila objavljena i gotovo nepoznatog pisca preobrazila u jednog od najutjecajnijih autora moderne književnosti.

Brod je svojoj tajnici predao veliki broj neobjavljenih Kafkinih rukopisa: ona je neke prodala, neke sačuvala, a većinu oporučno ostavila kćerima, koje su uporno odbijale objaviti ih. Započela je međunarodna pravna bitka kako bi se odredilo kojoj zemlji pripada Kafkina književna ostavština: Izraelu, u koji Kafka nikad nije otišao iako je to želio, ili Njemačkoj, u čijim su koncentracijskim logorima život završile tri Kafkine sestre?

Benjamin Balint slikovito i vjerno opisuje kontroverzan proces pred izraelskim sudovima – pun pravnih, etičkih i političkih nedoumica – koji je odredio sudbinu Kafkinih rukopisa. Rasvijetljen do najmanjih pojedinosti, s preciznim opisima sudionika i neočekivanim obratima, "Posljednji Kafkin proces" sjajan je biografski portret genijalnog književnika, poziv na ponovno čitanje njegovih knjiga, ali i priča o dvjema zemljama čije su se nacionalne opsesije traumama iz prošlosti burno sukobile pred sudom radi prisvajanja književne ostavštine jednog od velikana modernizma.