Jenny Erpenbeck - Nepravilni glagoli

Nepravilni glagoli
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Njemačka književnost
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533552637
ISBN10 9533552638
Godina 2019
Broj stranica 304
Format 22 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

„Kada za nekoliko godina Jenny Erpenbeck dobije Nobelovu nagradu,

uvjeren sam da će to biti dobrim dijelom i zbog romana Nepravilni glagoli.“

James Woods, The New Yorker

 

Glavni junak Richard, nedavno umirovljeni sveučilišni profesor klasičnih jezika, koji je cijeli život proveo predajući na sveučilištu, uronjen u svijet knjiga i ideja, našao se u situaciji da traži novi fokus i smisao u svojem strogo isplaniranom i navikama obilježenom životu. U središtu grada, na Alexanderplatzu, Richard otkriva novu zajednicu – šatorsko naselje što su ga postavili izbjeglice iz subsaharske Afrike, koji su u Njemačku stigli nakon pada libijskog predsjednika Gaddafija i sada ondje traže azil. Isprva nepovjerljivo i s oklijevanjem, Richard se postupno upoznaje s pridošlicama, i to mu počinje mijenjati život – počinje preispitivati vlastiti osjećaj (ne)pripadanja u gradu koji je ne tako davno dijelio svoje građane na „nas“ i „njih“. Knjiga je istodobno strastveni doprinos debati o rasi, povlaštenosti i nacionalnoj pripadnosti i prikaz nastojanja ostarjelog čovjeka da pronađe smisao u vlastitom životu.

Godine 2018. uvrštena je u širi izbor za prestižnu nagradu Booker International, a 2016. dobila je nagradu engleskog PEN-a.

 

„Jedan od najboljih romana objavljenih 2015. godine, u kojem se Jenny Erpenbeck,

najistaknutija i najozbiljnija književnica svoje generacije, bavi gorućim pitanjima našeg vremena: 

imigracijom, rasizmom, identitetom i granicama.“

James Woods, The New Yorker

 

„Roman je obilježen naglašenom mirnoćom i jednostavnošću,   dubokom, uznemirujućom i suptilnom.  Knjiga je vrlo lako mogla postati dobronamjerna polemika, no autorica je kombiniranjem filozofskog intelekta  sa satima razgovora vođenih s izbjeglicama ispričala duboko ljudsku priču o usamljenom, emocionalno izoliranom čovjeku koji  kroz razgovore s migrantima polako otkriva da izvan njegovog  rutinom obilježenog svijeta postoji puno širi svijet, s puno većim i hitnijim problemima od njegovih. (...) Duboko humani roman, koji se pojavio baš u pravo vrijeme. Jenny Erpenbeck, jedna od najvećih europskih književnica, u romanu Nepravilni glagoli bavi se središnjim moralnim pitanjem našeg vremena – izbjegličkom krizom.“