Stipe Golac - Ukorak s nevremenom

Ukorak s nevremenom
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Misli/aforizmi/humor
Izdavač Stajer graf
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536881963
ISBN10 9536881969
Godina 2015
Broj stranica 207
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 0,34 € Kupi

U Pučkom otvorenom učilištu 13. svibnja 2015. u Gospiću predstavljena je knjiga aforizama akademskog slikara i književnika prof. Stipe Golca: Ukorak s nevremenom. Među predstavljačima bio je i akademik Fabijan Lovrić. Predstava je počela scenskim prikazom oluje u kojoj se pojedinci nastoje skloniti, ali ih trka „ukorak s nevremenom" jako zbunjuje i plaši. No ima i sigurnijih koraka.
Glumci su potom izveli recital koji sadrži dobar dio knjige; drugi dio knjige, posvećen papi Franji, izgovoren je u cijelosti. Na pozornici je na istaknutom mjestu bila izložena, u velikom formatu, Golčeva slika raspetog Krista naslovljena: Cvijeće plače za Isusom. Glumac s najsigurnijim korakom (Damir Mesić) pozvao je – na glas zvona – sve nazočne na molitvu i predvodio molitve Oče naš i Zdravo Marijo! Dobro popunjena dvorana digla se na noge i prihvatila molitvu. Autor knjige pozvao je prisutnog gospićko-senjskog biskupa mons. Milu Bogovića i zamolio ga da knjigu preda papi Franji kojemu je ona posvećena. Biskup je slikovito rekao kako S. Golac u svojim aforizmima „odapinje strijele" protiv moćnika i izrabljivača malenih ljudi, a ne zadovoljava se sažaljenjem za te malene, nego im se i divi. Svog moćnog saveznika u toj borbi u prilog malenih on gleda u papi Franji, koji se također ne bolji uputiti svoje kritičke strijele prema moćnicima, bahatim i bogatima. Biskup je obećao da će zadaću rado obaviti već u petak 15. svibnja kada će knjigu predati apostolskom nunciju u Hrvatskoj da je svojom poštom dostavi papi Franji.
Premda su aforizmi u pitanju, djelo Stipe Golca odiše snažnom vjerom. I onda kada stvarnost izgleda bezizlazna, vjera može svemu dati smisao. To je jedna od glavnih poruka ovoga djela. Pisac vidi papu Franju kao uzora današnjice u koga se treba ugledati, te ga naziva "veliki mali čovjek".