Xiaolu Guo - Sažeti kinesko-engleski rječnik za ljubavnike

Sažeti kinesko-engleski rječnik za ljubavnike
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Ljubavni romani
Izdavač V.B.Z
Prevoditelj Radha Rojc Belčec
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532018547
ISBN10 9532018549
Godina 2008
Broj stranica 243
Format 24 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kineskinja zalutala u Londonu.
Englez zalutao u životu.
Čitav rječnik mogućih nesporazuma…

Roman Xiaolu Guo "Sažeti kinesko-engleski rječnik za ljubavnike", napisan namjerno na lošem engleskom jeziku, romantična je komedija o dvoje ljubavnika koji ne govore istim jezikom. 

Kineskinju Z, tako se nazvala jer Englezi ne mogu izgovoriti njezino ime, roditelji su poslali u London na studij. Z upoznaje život u Londonu kroz mnoštvo londonskih hostela za mlade i soba s doručkom, završivši na kraju u stanu s kineskom obitelji. Pomalo je izgubljena i život joj se svodi na odlaske na tečaj engleskog i pokoji samotni posjet kinu. Kad upozna jednog Engleza, sve se mijenja; djevojka ulazi u novi svijet seksa, spoznaje i slobode. Ali, isto tako spoznaje da "ljubav" na Zapadu ne znači uvijek isto što i u Kini, te čak i kad bi savršeno govorila engleski jezik, ne bi mogla shvatiti svoga muškarca.

Xiaolu Guo rođena je 1973. godine u ribarskom naselju u južnoj Kini. Studirala je na Filmskoj akademiji u Pekingu, radila kao scenaristica i učiteljica filmske umjetnosti, a na kineskom je napisala nekoliko knjiga. Xiaolu se 2002. godine seli u London gdje na engleskom jeziku počinje pisati dnevnik koji je postao okosnica romana "Sažeti kinesko-engleski rječnik za ljubavnike". Roman je u Engleskoj i SAD-u objavljen 2007. godine, dobio odlične kritike i iste godine ušao u uži izbor za Orange Prize (nagrada koja se dodjeljuje najboljem romanu na engleskom jeziku isključivo spisateljicama). Roman "Village of Stone" (Kameno selo), objavljen u Kini 2004. godine, tiskan je i u engleskom prijevodu. Xiaolu je režirala i nagrađivane filmove, između ostalog i "The Concrete Revolution" (Betonska revolucija) i "How is Your Fish Today?" (Kako je danas vaša riba?). Živi u Europi i Kini.