Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Patnje mladog Werthera
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Ljubavni romani
Izdavač Večernji list
Prevoditelj Vera Čičin-Šain
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537161507
ISBN10 9537161501
Godina 2004
Broj stranica 113
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 25,00 Kn Kupi

Kad je svojedobno silno utjecajna gospođa de Stasl za Goetheova Werthera rekla da je to djelo koje ubije više muškaraca nego što bi ih mogla ubiti najljepša žena, sažeto je formulirala dvije stvari. 
Njemačka u suzama

Činjenicu da je roman izazvao brojna samoubojstva (te su pojedini gradovi knjigu povukli iz prodaje, a neki su zabranili njezino štampanje), a istodobno je sugerirala i jednu od glavnih oznaka vremena u kome se djelo pojavilo: čuvstveni odnos prema svijetu, doživljavanje i spoznavanje iz dubine srca. 

Zanimljivo je tako da je Werthera strastveno iščitavao i Napoleon - na svom osvajačkom pohodu na Egipat! Goetheova priča o ljubavi mladog čovjeka prema prijateljevoj zaručnici i poslije ženi, s tragičnim završetkom i sva natopljena sentimentalnošću, kroz koju se provlači i protest protiv društvene diskriminacije, na različite je načine odjeknula među suvremenicima. 

Njemačka, a vrlo brzo i sav kulturni svijet koji je dobio prijevode, guši se u potocima suza, književnost, slikarstvo, glazbu zagušuju motivi Werthera, a široka publika oponaša Goetheove junake u svemu, pa čak i u načinu odijevanja. Muškarci tako počinju nositi u zbilji (kao Werther u romanu) modri jahaći frak s mjedenim gumbima, žutim prslukom i hlačama te visokim čizmama sa smeđim rubovima. 

Ta moda došla je u ono vrijeme iz Engleske, i bila je neka vrsta protesta protiv napirlitanosti i ukočenosti rokokoa. Kako je i sam Goethe nosio tu odjeću po dolasku u Weimar, počeo se tako odijevati i cijeli dvor skupa s vojvodom Karlom Augustom, koji je druge ljude znao inače nazivati Goetheovim majmunima. Žene su dakako slijedile Lottinu modnu liniju: dugačka bijela haljina s visokim strukom, kratkim rukavima i dubokim izrezom, a na njoj svijetlocrvene vrpce.