Paula McLain - Dosegnuti Sunce

Dosegnuti Sunce
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Ljubavni romani
Izdavač Znanje
Prevoditelj Mirjana Čanić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533436326
ISBN10 9533436328
Godina 2017
Broj stranica 376
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

U ljubavi je, čini se, kao u ratu. Onaj tko pobijedi piše i povijest. Jedna žena, koja se proslavila pišući pod muškim pseudonimom, u ljubavi je priznata tek kad je nastupila smrt. Drugoj nije pomoglo ni pisanje, ni umiranje. Obje su, zajedno s objektom svoje žudnje, protagonisti Paule McLain u romanu "Dosegnuti sunce" (Znanje, 2016.). U kenijskoj Sretnoj dolini, dvadesetih godina prošloga stoljeća, među pripadnicima dekadentne, boemske zajednice europskih doseljenika - koja je Keniju možda rasturila, a možda ukrotila - susrest će se Karen Blixen, Denys Finch Hatton i Beryl Markham, žena koja je na kraju ipak uspjela dosegnuti sunce. Metaforičko je to sunce, na više razina: fikcionalna Beryl sanja o jednom, onom što pulsira u području pleksusa; stvarna je dosegnula drugo, nebesko, kad je postala prva žena koja je sama preletjela Atlantik s istoka na zapad.

Fotografije Beryl Markham, osobita ona povijesna na kojoj je razbijena čela nakon što joj je avion ostao bez goriva pa je nezgodno sletjela, više pala, u Kanadu, umjesto u New York kako je planirala, otkrivaju odlučnu ženu. Vjerojatno nezgodna karaktera. Na slici snimljenoj u New Yorku 1936. godine nosi muške hlače i mušku košulju, kosa joj je ošišana na bob, široko se smiješi, na način kako to čine osobe kojima nitko ne treba. Hemingway je možda zbilja bio u pravu kad je zapisao da je ta djevojka, po njegovu saznanju, "vrlo neugodna, mogli bismo čak reći prvoklasna kučka". Beryl Markham ni drugi za života nisu osobito voljeli, najviše zato što je izazivala skandale, moguće i zato što nije bila osoba koju je bilo lako voljeti.

Paula McLain, spisateljica što je magistrirala književnost i poeziju na Sveučilištu u Michiganu, a iza sebe već ima jedan biografski roman (o prvoj Hemingwayevoj supruzi, Elizabeth Hadley Richardson), zadala si je priličan zadatak kad je odlučila napisati roman o Beryl Markham. Najprije, Markhamica je sama već opisala svoj život u memoarima "West with the Night".