Xavier-Marie Bonnot - Prvi otisak

Prvi otisak
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Edicije Božičević
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536751655
ISBN10 9536751658
Godina 2011
Broj stranica 296
Format 24 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 5,63 € Kupi

“Prvi otisak” prvi je roman iz serije o slučajevima detektiva Michela de Palme. De Palma je policajac “staroga kova” kojeg je napustila supruga i koji strahuje od odlaska u mirovinu. Postaje jako zainteresiran za slučaj serijskog ubojice, koji kraj raskomadanih trupala ostavlja otisak ruke s tri prsta.

De Palma otkriva da su takvi otisci pronađeni u nedavno otkrivenoj spilji Le Guen i smatra se da potječu iz razdoblja magdalenija. Povjesničari koji su se bavili istraživanjima oko špilje ne mogu se usuglasiti je li ruka s tri prsta simbol kanibalizma ili ritualnih sakaćenja karakterističnih za šamanske zajednice davnoga vremena. Tijelo jedne povjesničarke je pronađeno u blizini te spilje, raskomadano. De Palma uspijeva povezati to ubojstvo s nekim prijašnjim smrtnim slučajevima u blizini te spilje, za koje se pogrešno smatralo da su bili nesretni slučajevi. Nakon toga, ubojica počinje sve češće stupati u akciju i napada u predvidljivim intervalima.

Vrlo brzo De Palma saznaje da se oko mjesta ubojstava motao mladić plavih očiju, koji neobično nalikuje na ubijenu povjesničarku. Nedugo nakon toga, De Palmin mlađi kolega otkriva da je povjesničarka imala brata blizanca, kojeg je majka zlostavljala, pa je psihički obolio. Bivši susjedi misle da je mrtav. Pitanje za vas: što mislite, tko je ubojica?

Ako izuzmemo činjenicu da sam otprilike na drugoj stranici shvatila tko je ubojica i da sam ostalih tristotinjak stranica pročitala samo zato što sam se nadala nekom revolucionarnom preokretu (koji se nije dogodio), “Prvi otisak” šablonski je rađen krimić, koji bi možda bio čitljiviji da se autor nije razbacivao opisima koji traju, i traju, i traju, i traju.