Mickey Spillane - Poljubac smrti

Poljubac smrti
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Večernji list
Prevoditelj Tomislav Odlešić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537161323
ISBN10 9537161323
Godina 2004
Broj stranica 159
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 18,60 Kn Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 12,40 Kn Kupi

Za spisateljsku karijeru Mickeyja Spillanea odlučujuća su, čini se, bila četiri jutra zemlje koja su se 1946. prodavala uz rijeku Hudson u državi New York. Njemu i njegovoj prvoj ženi, s kojom se vjenčao godinu dana prije, to se imanje silno dopalo, ali je trebalo platiti tisuću dolara, koje oni nisu imali. 

Spillanea su nakon završetka II. svjetskog rata, u kojem je služio kao pilot lovca i instruktor letenja, odbili primiti u aktivnu službu, te je jedva preživljavao proizvodeći i prodajući s dvojicom kompanjona stripove u New Yorku. Rekao im je da će napisati roman i zaraditi tih tisuću dolara. Za tri je tjedna roman završio i predao ga izdavaču, a ovaj mu je platio upravo svotu koja mu je trebala. 

Tako je Spillane kupio imanje na kojem je poslije sagradio veliku kuću, a izdavač je nanjušio i ostvario golem posao. Jer taj Spillaneov prvijenac I, the Jury (kod nas preveden kao Ja, porota) prodan je do 1953. godine u 1,6 milijuna primjeraka. Do te je godine tržište progutalo još 24 milijuna primjeraka romana koje je u međuvremenu pisao kao na tekućoj vrpci. 

Brojni su Spillaneovi romani, naročito oni s detektivom Mikeom Hammerom kao glavnim likom, ekranizirani. Tako je njegov prvijenac I, the Jury snimljen čak dvaput (1953. i 1982; u drugoj verziji Hammera glumi Armand Assante).