Mickey Spillane - Poljubac smrti

Poljubac smrti
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Večernji list
Prevoditelj Tomislav Odlešić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537161323
ISBN10 9537161323
Godina 2004
Broj stranica 159
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,52 € Kupi

Za spisateljsku karijeru Mickeyja Spillanea odlučujuća su, čini se, bila četiri jutra zemlje koja su se 1946. prodavala uz rijeku Hudson u državi New York. Njemu i njegovoj prvoj ženi, s kojom se vjenčao godinu dana prije, to se imanje silno dopalo, ali je trebalo platiti tisuću dolara, koje oni nisu imali. 

Spillanea su nakon završetka II. svjetskog rata, u kojem je služio kao pilot lovca i instruktor letenja, odbili primiti u aktivnu službu, te je jedva preživljavao proizvodeći i prodajući s dvojicom kompanjona stripove u New Yorku. Rekao im je da će napisati roman i zaraditi tih tisuću dolara. Za tri je tjedna roman završio i predao ga izdavaču, a ovaj mu je platio upravo svotu koja mu je trebala. 

Tako je Spillane kupio imanje na kojem je poslije sagradio veliku kuću, a izdavač je nanjušio i ostvario golem posao. Jer taj Spillaneov prvijenac I, the Jury (kod nas preveden kao Ja, porota) prodan je do 1953. godine u 1,6 milijuna primjeraka. Do te je godine tržište progutalo još 24 milijuna primjeraka romana koje je u međuvremenu pisao kao na tekućoj vrpci. 

Brojni su Spillaneovi romani, naročito oni s detektivom Mikeom Hammerom kao glavnim likom, ekranizirani. Tako je njegov prvijenac I, the Jury snimljen čak dvaput (1953. i 1982; u drugoj verziji Hammera glumi Armand Assante).