Jenni Fagan - Panoptikum

Panoptikum
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Hena Com
Prevoditelj Emilio Nuić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532591668
ISBN10 9532591664
Godina 2017
Broj stranica 332
Format 22 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Panoptikum je centar za socijalnu skrb maloljetnih prijestupnika u koji, u pratnji policije, stiže petnaestogodišnja Anais Hendricks. Njezina krvlju umrljana suknja i pretučena policajka koja leži u komi dokazi su navodnog zločina kojeg se Anais ne može prisjetiti. Rođena u psihijatrijskoj bolnici, napuštena, uzastopno udomljavana i od malena izložena nasilju i nepravdi, ova inteligentna i oštroumna djevojka nema previše razloga vjerovati sustavu, bodraslima i skrbnicima. U domu Anais upoznaje ostale štićenike pa djeca koja su prerano uvučena u vrtlog droge, nasilja, prostitucije i zločina razvijaju međusobne odnose koji su, premda manjkavi, ipak nalik onim obiteljskim…

"Panoptikum" je autentičan, snažan i potresan roman o onima koje je društvo otpisalo, o njihovim snovima koji su ostali negdje duboko ispod naslaga brutalnosti i nepravde u koju su bili bačeni. U autoričinom su fokusu nesretnim okolnostima izloženi maloljetnici čije se šanse za normalnim životom gube u krutosti birokracije i zakonodavstva. Faganino najveće oružje briljantno je prodiranje u um delikventnih osoba, majstorska psihologizacija koja uz korištenje izvornog uličnog vokabulara gradi uvjerljivu sliku jednog paralelnog svijeta zatvorenog i sustavno zanemarenog.

Međutim, usprkos uznemirujućoj perspektivi njezine junakinje, autorica joj beznađe zamjenjuje nadom. Riječ je o maestralno ispisanoj debitantskoj prozi kojom je Jenni Fagan potvrdila važnost svog glasa među mladim britanskim romanopiscima.