David Baldacci - Nevini

Nevini
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Znanje
Prevoditelj Drago Štajduhar
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533431024
ISBN10 9533431024
Godina 2015
Broj stranica 448
Format 19 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 2,20 € Kupi

Baldacci, američki autor svjetskog bestselera Apsolutna moć, tvorac je i ovog ekstremno napetog krimića koji zahtijeva jednako ekstremnu koncentraciju čitatelja.

Will Robie plaćeni je ubojica tajne agencije koji se rješava negativaca, čineći svijet ljepšim i sigurnijim mjestom. Svoj je posao odrađivao rutinski, vrlo smireno i profesionalno, međutim, kada mu se na nišanu našla majka s djetetom u naručju, oglušio se o naredbu nadređenog i tako svjesno i sam postao metom. Iako je bio spreman i za taj scenarij i rezervirao si autobusnu kartu, na put na koji ga je ta karta odvela, nikako nije bio spreman. U autobusu od sigurne smrti spasio je četrnaestogodišnju Julie, a nakon što je isti taj autobus neposredno nakon njihova izlaska eksplodirao, shvatio je da osim vlastite, mora čuvati i glavu vrlo tvrdoglave i hrabre djevojčice.

Willa kontaktira Plavi Čovjek, nadređena osoba i njemu i osobi koja mu je dala zadatak ubiti nevinu ženu, i objasni mu kako je postao pijun ljudi koji su odlučili prijeći na stranu negativaca. Nakon što ga ubaci u istragu o ubijenoj ženi (koju je on trebao ubiti) i raznesenom autobusu koju vodi FBI, Will se sve više plete u zapetljanu mrežu zavjere, izdaje i korupcije koja se uvukla u sve pore društva. Ne vjerujući gotovo nikome, povjerava se jedino agentici FBI-a Nicole Vance, a svakim korakom bliže rješenju, Will i Julie postaju sve dostupnija meta, dok broj nevinih žrtava sve više raste.

Ekstreman – pridjev je koji najpreciznije opisuje radnju romana i obrate u njemu, a nimalo manje ekstremna koncentracija bit će potrebna čitatelju kako bi povezao sve dijelove ove napete slagalice.

U kompleksnu radnju trebalo je smjestiti isto tako kompleksne likove, i autoru je to pošlo za rukom. Vrlo su realistični, dorasli svakom izazovu i odlučni u svome cilju, a njihov međusobni odnos lišen je nepotrebne patetike.

Za sve će ljubitelje krimića ovo biti prava poslastica. Predvidjeti bilo koji potez u ovom je romanu nemoguće, a nesposobnost donošenja bilo kakvih zaključaka prije samog kraja, dokaz je izrazite autorove sposobnosti kreiranja žestoke, napete i neočekivane priče.