Edgar Wallace - Krivotvoritelj

Krivotvoritelj
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Večernji list
Prevoditelj Sonja Parać
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537161279
ISBN10 9537161277
Godina 2004
Broj stranica 190
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 21,68 Kn Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 14,45 Kn Kupi

Krivotvoritelj engleskoga novinara, prozaika, dramatičara i pjesnika Edgara Wallacea (1875-1932) je jedan od najpopularnijih kriminalističkih romana autora kojega je kritika nazvala kraljem modernoga trilera. 

Wallace je bio iznimno plodan pisac: u njegovoj je ostavštini 175 knjiga, dvadesetak dramskih tekstova, četiri zbirke pjesama i teško izbrojivo mnoštvo članaka. Zlatno doba njegove vladavine engleskim i svjetskim knjižnim tržištem bile su dvadesete i tridesete godine 20. stoljeća. Podatak iz nakladničkih arhiva toga vremena govori da je čak četvrtina svih knjiga koje su se tada čitale u Engleskoj nastala iz pera Edgara Wallacea. No čitateljsko zanimanje za Wallacea ne smanjuje se ni danas, kad je konkurencija među autorima krimića oštrija nego ikad. Tome je uvelike pridonijela činjenica da su njegovi romani puni dinamičnih, uvjerljivih dijaloga i stoga ne samo čitki i pitki nego i vrlo pogodni za ekraniziranje, a njihova česta pojava u drugom mediju djeluje i povratno, budeći nov interes za tekstualni predložak. Premda vrlo produktivan, Wallace, naime, nije prvak u količini proizvedenih krimića (kvantitetom je od njega jači npr. Georges Simenon), ali je nedostižan rekorder po broju romana prenesenih na film ili televiziju. U njegovoj je filmografiji više naslova negoli u bibliografiji, jer su mu neki romani ili priče doživjeli i po nekoliko filmskih ili televizijskih adaptacija. Osobito često za njima su posezali njemački producenti i redatelji. Od 1959. godine do danas u Njemačkoj su snimljena 32 filma po Wallaceovim romanima, pričama i dramama, a glavne je uloge često tumačio Klaus Kinski. 

Na film nisu dospijevale samo Wallaceove knjige. I sam Wallace uključio se u filmsku industriju. Posljednje godine života proveo je u Hollywoodu. Okušao se čak i kao redatelj snimivši dva filma prema svojim romanima Crveni asovi i Potkazivač. U svjetskoj je filmskoj metropoli 1932. godine, oboljevši od upale pluća, i umro, radeći na scenariju za film King Kong, prema priči koju je napisao s Merian C. Cooper, ne dočekavši završetak prve od mnogih budućih inačica o najslavnijem filmskom čudovištu.