Robert Ludlum - Holcroftova pogodba

Holcroftova pogodba
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Večernji list
Prevoditelj Branko Bucalo
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537161309
ISBN10 9537161307
Godina 2004
Broj stranica 489
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 19,13 Kn Kupi
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 15,94 Kn Kupi


Iz povjerljivih izvora Noel Holcroft saznaje da je sin Hitlerova financijskog genija koji je s još dvojicom nacista, zbog grižnje savjesti, deponirao 780 milijuna dolara u Švicarskoj banci namijenivši ga potomcima stradalih u nacističkom holokaustu. Novac je prema testamentu moguće podići tek trideset godina od pada Trećeg Reicha. Noel Holcroft treba ispuniti oporuku no sva njegova nastojanja prate tragični događaji. Smrt mu je stalno za petama jer oporuka ima i svoju mračnu stranu...


Popularni američki pisac špijunskih i političkih trilera Robert Ludlum (1927–2001) zacijelo je u svom književničkom poslu ostvario američki san, a možda je mrvicu i premašio plan: njegovih je dvadesetak romana prodano u oko 290 milijuna primjeraka u Americi i svijetu. 
Pritom su svi do jednoga bili na listi bestselera New York Timesa, što nije uspjelo ni jednom piscu prije njega. Najveća bizarnost u svemu tome jest činjenica da se taj autor prvom knjigom javio kao 44-godišnjak; eto odličnog materijala nekom drugom književniku za romančić iz života uspješnog pisca! 
Ladlam je rođen u New Yorku, a odrastao je u New Jerseyju. Rano je, u sedmoj godini, ostao bez oca. Već kao 16-godišnjak glumio je u jednoj komediji na Broadwayu, ali nije bio bez ikakva glumačkog iskustva: nastupao je prethodno u školskim kazališnim predstavama. 
Za Drugog svjetskog rata javio se bio u kanadsko ratno zrakoplovstvo, a poslije tog neuspjelog pokušaja služio je 1945-47. u američkom mornaričkom pješaštvu. Potom je studirao na Sveučilištu Wesleyan, a 1951. oženio se glumicom Mary Ryducha, s kojom je imao troje djece. 
Pedesetih godina prošlog stoljeća radio je kao kazališni i televizijski glumac, nastupivši u više od dvjesta TV drama. Godine 1957. postaje producent te ostvaruje oko trista kazališnih produkcija u New Yorku i drugim gradovima. Svoj prvi roman Scarlattijevo nasljedstvo objavljuje 1971. godine, eufemistički rečeno u zreloj životnoj dobi. Predugo sam bio samozatajan pisac, rekao je s tim u vezi jednom zgodom. Kako je roman postigao velik uspjeh, autor se osmjelio – uslijedili su Ostermanov vikend, Matlocov dokument, Matareški krug... 
Njegova bibliografija zapravo još nije definitivna, jer su nakon dvadeset i jednog romana za života, i posmrtno tiskani neki njegovi rukopisi. Ludlum je objavljivao i pod pseudonimima Jonathan Ryder i Michael Shepherd. Umro je od srčanog udara 12. marta 2001. godine u Naplesu na Floridi.