James Ellroy - Crna dalija

Crna dalija
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Kriminalistički i Thriller
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Damir Kovačić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532202946
ISBN10 9532202943
Godina 2005
Broj stranica 333
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 3,78 € Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 2,52 € Kupi

Mjesto radnje: Los Angeles, 1947. godina Tog hladnog siječanjskog jutra, 15. u mjesecu, pronađeno je izmasakrirano tijelo nepoznate lijepe mlade žene kojoj će zbog imidža fatalne zavodnice u crnoj haljini novinari nadjenuti ime Crna Dalija.
U sveopću potjeru za ubojicom uključit će se, premještajem u Odjel za umorstva, dva bivša boksača, prijatelji Bucky Bleichert i Lee Blanchard. Tipovi su potpuno suprotnih karaktera, u boksačkom srazu upriličenom zbog političkih i financijskih interesa nazvani Vatra i Led, a njihove životne priče sjedinjuju posao, žene i kriminal. I jedan i drugi su beskompromisni borci i tragači za istinom, no ne bez mana i slabosti, pali anđeli, sklone alkoholu i ostalim ljudskim porocima.
Obojica će, slijedeći svoje ljubomorno čuvane tragove zločina, biti uvučeni u tajni život Crne Dalije i ubrzo zatim postati opsjednuti, kako žrtvom tako i njezinom tajanstvenom dvojnicom. To će postati opsesija koja će ih silaznom spiralom njihovih osobnih trauma odvući u zonu potpunog pomračenja uma.

Svjetsku slavu James Ellroy, legenda američkog noir krimića, stekao je zaplećući svoje priče oko stvarnih zločina počinjenih četrdesetih i pedesetih godina upravo u L. A. -u. Središnje je djelo njegova opusa tetralogija L.A. kvartet koji čine Crna Dalija, Veliko ništavilo, L.A. Povjerljivo i Bijeli Jazz (prva tri romana već su objavljena u nakladi Algoritma, a Bijeli Jazz slijedi ponovno objavljivanje Crne Dalije). 
Ellroy je originalnim narativnim stilom kratkih rečenica punim autentičnog kalifornijskog kolorita oživio svijet za koji su mnogi mislili da je nestao s Raymondom Chandlerom. Ellroy je, usprkos vidljivu utjecaju svoga uzora u nekim ranijim romanima, kasnije uspio pronaći svoj izvorni glas i njime opčiniti i čitatelje i kritiku. O velikoj popularnosti Ellroyeva L.A.kvarteta svjedoči i višestruko nagrađena filmska adaptacija L.A. povjerljivo, te činjenica da će na filmskom platnu u režiji Briana De Palme ženske likove u Crnoj Daliji utjeloviti filmske ikone današnjice Scarlett Johansson i Hilary Swank.