Vladan Matijević - Vrlo malo svetlosti

Vrlo malo svetlosti
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani
Izdavač Agora
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9788660530693
ISBN10 8660530691
Godina 2011
Broj stranica 260
Format 20 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 0,72 € Kupi

Novi roman Vladana Matijevića, Vrlo malo svetlosti, surov i duhovit u isto vrijeme, sastoji se iz tri priče koje prate živote i snove naoko različitih likova- američke istoričarke umjetnosti Hilari, bivšeg ministra u Vladi prije političkih promjena u Beogradu, Milutina Čabrinovića zvanog Antracit, i apsolventa filozofije Đorđa Istine- do juče uspješnih, a sada poraženih ljudi.
Ono što ih spaja jesu snovi, ali i činjenica da svi oni žive u svijetu u kome su poremećene vrijednosti i u kojem ne mogu da se prilagode, niti da opstanu. Pad im je neizbježan i prati ga saznanje da je taj pad zaslužen nekom krivicom i grijehom, u okolnostima koje nisu birali, u životima u koje su bili bačeni, bez slobode izbora. Njihova bjekstva su možda očekivana- bježe u maštu i u snove, ali ovi se pretvaraju u noćne more, u veća ili manja ludila.
Kroz životne angažmane ovih junaka, neprilagođenih i, na koncu, poraženih, isplivava suptilna analiza kraja 20. vijeka, moderne umjetnosti, političkih procesa, religije, svijeta beznađa, svijeta u kojem novac biva presudnom mjerom stvari.