Maleni očev lik

Maleni očev lik
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani
Izdavač -
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533400839
ISBN10 9533400838
Godina 2019
Broj stranica 228
Format 21 cm
Obavijest 9,93
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Nakon „Majušne žene“ (2017.), Leykam international objavio je Henischev roman „Pronađi mačku“ (2018.) te nedavno njegov prvi roman „Maleni očev lik“ (Die kleine Figur meines Vaters) iz 1975. kojim je ovaj austrijski pisac već na početku svoje karijere postigao izniman uspjeh.

Kada u Austriji spomenete Petera Henischa, sugovornik će vam vrlo vjerojatno odgovoriti naslovom ovoga romana i napomenom kada ga je pročitao – u srednjoj školi, na fakultetu ili poslije. To naime nije nevažno, s obzirom da je Henisch napisao roman o ocu s trideset i dvije godine, a onda ga je dvanaest godina poslije temeljito redigirao, s drugim životnim pogledima i onim što se u tih dvanaest godina još pridodalo sadržaju izvornoga teksta.

I dok je čitateljstvo u matičnoj zemlji bez iznimke prvo pročitalo ovaj roman, a gore spomenuta dva tek poslije, kao njegovu nadgradnju, naše je čitateljstvo stjecajem okolnosti na uvid prvo dobilo dva kasnija romana, "Majušna žena" (Eine sehr kleine Frau, 2007), povećen Henischovoj baki koja ga je, kako to navodi tekst na ovitku knjige, naučila pripovijedanju, i  knjigu sjećanja "Pronađi mačku" (Suchbild mit Katze, 2016), u kojoj nas autor vodi u vlastito djetinjstvo u poslijeratnome Beču, a potom i starenje, uz nekoliko mačaka koje su pratile razne faze njegova života.

U tim romanima otac je sporedan lik, ali i kao takav izaziva pozornost, jer zanimljiviji je od glavnih likova. Preživjevši rat i vješto se snašavši u neposrednom poslijeratnom razdoblju uz mnogo umješnosti, nešto sreće i nešto sive moralne zone, taj omaleni fotograf sjajan je romaneskni lik, toliko sjajan da je gotovo šteta što nije izmišljen.