Alain De Botton - Ljubim i pričam

Ljubim i pričam
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Gordana V. Popović
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532201659
ISBN10 9532201653
Godina 2004
Broj stranica 222
Format 24 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 60,00 Kn Kupi

Biografije se pišu o ljudima koji su slavni ili barem poznati po svojim dostignućima, uglavnom su mrtvi, a njihovi ih biografi nikada nisu upoznali. No to ne mora nužno biti tako. Naime, pred vama je biografija jedne potpuno nepoznate osobe koju njezin biograf dobro poznaje, koja je živa i zdrava i zove se Isabel Rogers. Živi u Londonu, pije mlijeko u pubovima, pliva jedanput na tjedan, željela bi više čitati ali nema vremena, ne može zapamtiti više od tri vica i u životu je poljubila ukupno osamnaest ljudi. Unatoč tome što na prvi pogled njezin život djeluje nezanimljivo, dovoljno je intrigantan za pravu pravcatu biografiju.
Nakon što pripovjedača njegova bivša djevojka optuži za narcisoidnost, on s krivnjom shvaća koliko je vremena potrošio proučavajući živote slavnih ljudi, zanemarujući tako one koje poznaje te odluči napisati biografiju prve nove osobe koja će ušetati u njegov život. No pisanje biografije povlači za sobom velik broj pitanja: je li prvi dojam dobar ili nije, zašto Isabel tako često mijenja svoju priču, kako odrediti pravu mjeru pri opisivanju tuđega života i kako muškarac uopće može shvatiti životni cilj jedne žene?
Ljubim i pričam duhovit je i zanimljiv pristup pisanju biografije, koji otkriva koliko je u biti takvo pisanje površno i arbitrarno, temeljeno na ljudskoj želji da se sazna ono što drugi žele sakriti i zadržati za sebe. 
Alaina de Bottona ne treba posebno predstavljati, u modernoj je literaturi postao sinonim za originalnost, oštrinu zapažanja i užitak čitanja.
U hrvatskom prijevodu Gordane V. Popović i uz likovnu opremu Nenada Martića, Zlatko Crnković predstavlja vam ovu po mnogočemu osebujnu biografiju jedne potpuno obične osobe.