Valter H. Mãe - Apokalipsa radnika

Apokalipsa radnika
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani
Izdavač Vuković & Runjić
Prevoditelj Tanja Tarbuk
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532861242
ISBN10 9532861246
Godina 2015
Broj stranica 179
Format 22 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 48,00 Kn Kupi

Svake noći četrdesetogodišnja Maria da Graça sreće sv. Petra na vratima raja. Svakoga dana ona riba podove u stanu gospodina Ferreire i trpi njegove ispade požude i njegove pokušaje da joj “oplemeni duh”. Kad se vrati kući, ako zatekne muža Augusta kako se izležava između dvije plovidbe, juhu mu začini s malo varikine, taman dovoljno da mu zagorča siestu a da ga ne ubije. Kućni budžet podebljava kao profesionalna narikača odlazeći na bdjenja s prijateljicom Quitériom. rijeka muškaraca koja je tekla kroz Quitériin stančić naposljetku je naplavila zlatni oblutak, mladog ukrajinskog imigranta Andrija, s kojim je seks životinjski strastven, a razgovor nemoguć.
Priča je to koja bi se u rukama manje nadarena pripovjedača izvrnula u grotesku, ali Valter Hugo Mae, nižući epizode prožete dahom mračnog humora, sigurnom rukom vodi dvije junakinje i njihove neočekivane izabranike do točke u kojoj se otvaraju srca: onih koji su poput izbjeglica napustili sve i kojima je svijet ponudio malo pa ništa, da bi na kraju dotaknuli ljubav. 
"Apokalipsa radnika" treći je dio tetralogije koja kroz životne priče četiri lika prikazuje cjelokupno vrijeme jednog ljudskog života, a zaključuje ju već preveden roman stroj za pravljenje španjolaca. Valter Hugo Mae dobio je 2007. nagradu “José Saramago” koju mu je uručio sâm Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim “književnim tsunamijem”.