Andrea Camilleri - Miris noći

Miris noći
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani - Strani autori
Izdavač Profil multimedija
Prevoditelj Juraj Gracin
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533192000
ISBN10 9533192003
Godina 2011
Broj stranica 219
Format 24 cm
Obavijest 36,00
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Čini se da Montalbano pomalo postaje svjestan da mu dani mladićke vehementnosti pomalo hlape. Pod stanovitim je pritiskom svoje Livije, te je sve bliže oltaru, pa se sve češće s nostalgijom obraća svojoj prošlosti, a posao policijskoga komesara obavlja nekako sve nonšalantnije i sa sve manjom snošljivošću prema svojim pretpostavljenima.

Tankoćutnost prema nevoljnicima, pak, ne napušta ga; pun je razumijevanja prema njima i vazda im je spreman pomoći, a to ga, dakako, navodi na akciju usmjerenu na one koji stvaraju nevolje. Kao takav on će se, i bez službenog naloga, uplesti u istragu kojom će stati na rep krupnom financijskom mešetaru, koji je pokrao velik broj ljudi. Jedan će umirovljenik u svom očaju posegnuti čak i za puškom... To je, međutim, tek tragikomična epizoda u cijelom slučaju koji će se na kraju razmrsiti na neočekivan i posve bizaran način.

Šesti Camillerijev roman o vrlo popularnom policijskom komesaru Salvu Montalbanu. Mjesto radnje je Sicilija, koja u Camilleriju ima osebujna i duhovita, humanošću posve prožeta kroničara. Camillerijeva tajna je u specifičnom humoru kojim zaslađuje svoje štivo i u osebujnom prikazu mentaliteta, prostora, ljudi i jezika... on svoju literaturu temelji na karikiranju proturječja lokalne sredine te na lingvističkim finesama dijalekta.

**
Camillerijeve knjige od književnosti uzimaju što je manje moguće, od života, pak, što je više moguće.
- Roberto Cotroneo

Camilleri se sretno, djetinjasto anarhično igra i s jezikom - neobično sicilijaniziranim talijanskim, makaronskim, ekspresionističkim.
- Antonio Di Grado

Camilleri je uspio postati jednom od najvećih institucija europske kriminalističke literature.
- Jurica Pavičić