Stjepo Martinović - Tabu : Trinaest jezivih storija o ubojstvima među srodnicima u Dubrovačkoj Republici od XIV. do XIX. stoljeća

Tabu : Trinaest jezivih storija o ubojstvima među srodnicima u Dubrovačkoj Republici od XIV. do XIX. stoljeća
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani - Hrvatski autori
Izdavač Arsiris
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789535649816
ISBN10 9535649817
Godina 2011
Broj stranica 202
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 0,62 € Kupi

"Tabu" je niz bizarnih dokumentarno-fikcijskih storija o jednomu osobitom aspektu društvene zbilje u državici o kojem je memorija lišena svake mrlje; ali, premda donosi mnoge pojedinosti o tom sloju dubrovačke zbilje u razdoblju od pola tisućljeća, ova knjiga nije sociološka studija ni povjesnica: ona je, premda zahvaća u mnoge relevantne slojeve stvarnosti Republike tijekom tih stoljeća, u prvom redu "folklorni krimić", akribično ispisana storija o zločinima i suđenjima, koja - često s elementima mistike i fantastike - donosi krvavu zbilju dubrovačkoga kraja iz stoljeća siromaštva, društvene nepravde pod petrificiranom oligarhijom ultrakonzervativne i kseno-agora-fobične vlastele te sveopćeg beščašća.

Napisana raznolikim jezikom - u rasponu od rječnika i stila težačke svakodnevnice do sofisticirane retorike aristokratskog suda - ova je knjiga snažna lokalnog kolorita, ali u isti mah prožeta univerzalnim vrijednosnim kriterijima, jednako dubrovačka koliko i mediteranska, europska. 

Njezina posebnost jest i u tomu što Dubrovnik od 14. do 19. stoljeća - prikazom jednoga turobnog dijela socijalno-ekonomske i duhovne zbilje - uvodi u krug onih sredozemnih zajednica tog doba o čijoj socijalnoj patologiji (zahvaljujući i prebogatoj literarnoj obradi) znamo gotovo sve, dok o dubrovačkoj ni domaća javnost ne zna gotovo ništa.