Ivan Kovačić - Smij kroz suze

Smij kroz suze
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Klasični & suvremeni romani - Hrvatski autori
Izdavač Profil Knjiga D.O.O.
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789535565598
ISBN10 9535565591
Godina 2010
Broj stranica 191
Format 23 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 138,00 Kn Kupi

Knjiga „Smij kroz suze“ Ivana Kovačića zbirka je anegdota i zbivanja iz života Splita na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Većina pripovijetki u knjizi objavljuju se prvi put u izvornom obliku, upravo onako kako ih je autor zapisao. Činjenica da se po prvi put objavljuje originalni tekst ovog poznatog i priznatog autora, baca drugačije svjetlo na čitav njegov opus. Pored svoje nesumnjive literarne vrijednosti, on je zasigurno i riznica podataka kod izučavanja „težačkog“ Splita, ali i nadasve vrijedan filološki izvor splitskog dijalektnog govora.
Detaljnu jezičnu analizu Kovačićevog izvornog teksta sačinila je prof. dr.sc. Dunja Jutronić u svom pogovoru ovoj knjizi. Radi lakšeg razumijevanja teksta, poglavito čitateljima kojima splitski govor s razmeđa stoljeća nije odviše blizak, u knjigu je uvršten „Tumač manje poznatih riječi i izraza“.
Autor
Ivan Kovačić (Ivko) rođen je u Splitu 4. studenog 1897. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu te dva razreda građanske škole. Nakon sudjelovanja u I. svjetskom ratu i zarobljeništva u Italiji, u Splitu radi najprije kao težak i lučki radnik, a potom kao listonoša i poštanski službenik sve do umirovljenja 1957. godine. Pisao je na splitskoj čakavštini poeziju i kratku prozu koja je do danas, najvećim dijelom neobjavljena, sačuvana u rukopisima. Kovačićeve splitske kronike memoarski su zapisi o Splitu njegova djetinjstva brižljivo ispisane rukom na starim požutjelim bilježnicama.