Robert Harris - Staljinov anđeo

Staljinov anđeo
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Južnoamerička književnost - Roman
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Mihaela Velina
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9799532230818
ISBN10 9532230815
Godina 2006
Broj stranica 363
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Roman "Staljinov anđeo" priča je o četiri dana u životu sredovječnog povjesničara Flukea Kelsa, bivšeg oksfordskog predavača, koji je došao u Moskvu na konferenciju povodom otvaranja bivših sovjetskih arhiva. Jedne ga večeri u njegovoj hotelskoj sobi posjeti stari NKVD-ovac i bivši tjelesni čuvar Laurentija Berije, nekadašnjeg šefa tajne policije. Starac tvrdi da je bio u Staljinovoj dači one noći kad je Staljin pretrpio kobni moždani udar te da je pomogao Beriji ukrasti diktatorove privatne papire, između ostaloga i jednu izuzetno važnu bilježnicu.

Kelso odlučuje posljednje jutro u Moskvi provesti provjeravajući starčevu priču. Ali ono što počinje kao nehajno raspitivanje u Lenjinovoj knjižnici uskoro prerasta u ubojitu potjeru po Moskvi u noći koja se nastavlja sve do samog sjevera Rusije - do golemih šuma pokraj luke Arhangelsk na Bijelome moru, gdje je gotovo pola stoljeća bila sakrivena najveća tajna Josifa Staljina.

"Staljinov anđeo" sjedinjuje maštovitost i mračnu napetost "Domovine" s preciznošću povijesnih pojedinosti "Enigme". Rezultat je Harrisov dosad najzanimljiviji roman koji se čita u jednom dahu, a uz navedene romane "Domovina" i "Enigma" i povijesni triler "Pompeji", "Staljinov anđeo" četvrti je roman ovoga hit pisca preveden na hrvatski. Roman je s engleskoga prevela Mihaela Velina.