Zoja Strenja-Šolaja - Roundabout

Roundabout
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Južnoamerička književnost - Roman
Izdavač Konzor
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532242089
ISBN10 9532242082
Godina 2011
Broj stranica 120
Format 20,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,13 € Kupi

Kratki roman "Reptili" (2007.), autoričin roman prvijenac, poetsko je reflesivna, kriptodiarijska, intelektualno tankoćutna i intimistički intonirana proza o autoričinom doživljaju ratnih devedesetih i osobnih srednjih godina. Autorica vodi glavnu junakinju kroz paralelnu bitku s karcinomom gušterače i karcinomom rata koji se njenom uzdrmanom biću doimlju kao reptili. 

Pronicljivim i lucidnim opservacijama, preciznim ocrtavanjem aktera i marginalnih epizodista te neobičnim pripovjedačkim rakursom trećeg lica, autorica nam je skicozno, ali snažno i suptilno dala sliku malog grada u ratu, sliku sudbina obilježenih i tragedija stradalih. Ali ovaj, po mnogočemu lirski roman, unatoč sumornosti i strepnji, strahu i rezignaciji kojima odiše, ipak završava u znaku kandidovskog intimističkog optimizma.


Njena nova knjiga, roman "Roundabout", također je kratak, ali motivski puno manje komoran. Ideja vječne kružnosti tu je literarizirana parcijalnim obiteljskim pričama koje postaju jedna integralna priča preko rasutih pojedinačnih sudbina koje pronalaze svoj skupni nazivnik. Nakon rasapa na svim razinama izazvanog ratom, što je predmet autoričinog prvog romana, u "Roundaboutu" slijedi reintegracija, ponovno skupljanje osobnih egzistencija, dakako prvenstveno u sferi intimnog i mikrosocijalnog. 

Ali proces propitivanja i preispitivanja je bolan, čišćenje komunikacijskih kanala je mučno, a svaka evokacija konfliktna. S distance, sve je koliko manje jasno toliko i manje važno, međutim, i relativizacija ima granicu koja nije ništa manje problematična. Davnašnje teško i komplicirano pitanje: Treba li otići? nakon petnaest godina se prometnulo u jednako tako komplicirano pitanje: Treba li se vratiti?

Tako postavljena dramaturgija udružuje "Reptile" i "Roundabout" u diptih o klasičnoj egzistencijalističkoj napetosti između zadatosti i volje.