Gec i Majer

Gec i Majer
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Južnoamerička književnost - Roman
Izdavač -
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533511573
ISBN10 9533511575
Godina 2019
Broj stranica 125
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Gec i Majer", kratki roman vrsnog pripovjedačkog velemajstora Davida Albaharija, u izvornom se izdanju pojavio prije okruglih dvadeset godina te od tada plijeni pažnju publike kao i kritike. Opsegom neveliko, bez paragrafa i drugih cezura, u jednom neprekinutom, monolitnom bloku ispisano djelo istovremeno je slojevita analiza nekih od središnjih problemskih žarišta suvremene Europe: pitanja krivnje i odgovornosti, kolektiva i individue, pamćenja i zaborava i, na kraju, apstraktnog dobra i onog sasvim opipljivog “banalnog zla“, kao i njihova uspjela umjetnička sinteza.

Albaharijeva je stilistika precizna, imažistički čista – upravo kao i vivisekcija odavno poviješću zatrovanog, ali još uvijek živoga malignog tkiva. Gec i Majer portretirani su tako kao bezlični izvršitelji (oni su čak i međusobno posve zamjenjivi!), oni pišu ljubavna pisma svojim suprugama u Njemačku i dijele bombone logoraškoj djeci, bivajući u isti mah odgovornima za paradigmatsko moderno zlo: njihovi likovi mogli su biti izvedeni izravno iz promišljanja Hannah Arendt.

Ni pozicija pripovjedača, nasljednika, preživjeloga – onoga koji može i mora svjedočiti – nipošto nije neproblematična: krivnja svjedočenja i nemogućnost da se užas pojmi u punom opsegu dovode ga do ruba samoubojstva. To je svjedočenje, makar i kao fikcionalna rekonstrukcija, usprkos svemu za njega nužno, naročito danas.