Indu Sundaresan - Dvadeseta supruga

Dvadeseta supruga
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Južnoamerička književnost - Roman
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Sanja Ščibajlo
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533032351
ISBN10 9533032359
Godina 2010
Broj stranica 395
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Roman donosi zanimljivu priču o jednoj od najkontroverznijih indijskih carica – ženi čija je briljantnost i odlučnost trijumfirala nad brojnim preprekama i čija je ljubav oblikovala smjer mogulskog carstva. 

Vješto spajajući teksture povijesne stvarnosti s bogatim i senzualnim prizorima jedne bezvremenske bajke, "Dvadeseta supruga" osvaja čitatelja pričom o sudbini žene – legende svoga vremena – koja je bila sve, samo ne izgubljena u povijesti i zaboravljena.

Tko je bila ta žena skrivena iza vela oko koje se isplela legenda? Zašto je uživala tako snažnu carevu naklonost? Zašto joj je dao toliko moći? 

U doba za koje se govorilo da se u njemu žene rijetko vidjelo i čulo, Mehrunnisa je kovala novac sa svojim likom, izdavala je kraljevske farmane, trgovala sa stranim zemljama, posjedovala je brodove koji su plovili rutama po Arapskome moru, bila je pokroviteljica umjetnika te odobrila gradnju mnogih carskih vrtova i grobnica, koje postoje još i danas. Drugim riječima, stupila je onkraj granica uvriježenoga za to doba. Sve to ostvarila je preko muškarca čije je obožavanje graničilo s opsesijom.

Pisani tragovi o njoj bili su proturječni. Bila je velikodušna. Bila je okrutna i zločesta. Strastveno je voljela Jahangira. Toliko ga je očarala da više nije mogao razmišljati svojom glavom. Otupjela je njegova osjetila vinom i opijumom. Pa ipak, ona je bila ta kojoj se obraćao u bolesti, ne vjerujući čak ni kraljevskim liječnicima.